Originally Posted by SMC:
Da, daca-i asta, "Expresul Groazei" a fost tradus la noi...
|
E un film pe care l-am vazut cu ani in urma, si imi aminteam aceleasi detalii, in plus ca factorul originator al mortilor era un animal inchis intr-o cutie urcata la vagonul de bagaje, si pe care il elibereaza cineva din greseala. Am incercat multa vreme sa-mi aduc aminte titlul filmului (nu stiam nici versiunea romaneasca a titlului). Nu de mult l-am descoperit si l-am vizionat din nou. Filmul e bun, nu e un simplu horror. Creatura ucigasa era de fapt o mumie descoperita de un arheolog si transportata in trenul respectiv pentru investigatii mai amanuntite. Pana la urma, se dovedeste ca, de fapt, mumia era de fapt purtatoarea unei forme extraterestre de energie, care cazuse pe Terra cu multe mii de ani in urma. Exista o scena in film in care, prin ochii uneia din victime, se reconstituie traseul prin spatiu al acestui avatar luciferic. Imaginile planetei, contactul cu hominidul, incita la configurarea unei anumite viziuni despre geneza, filtrand amintiri cosmologice si antropologice conjugate astfel incat sa rosteasca un discurs despre fiinta. Conditia umana in situatiile limita e explorata destul de veridic, iar inserarea secventelor retrospective face din Expresul Groazei un prototip al genului.