View Single Post
Old 26 Apr 2011, 22:55   #3386
andreiu7z
Guru

andreiu7z

Originally Posted by Dl.cinematic:
Originally Posted by andreiu7z:
Polanski's Rosemary's baby 1968 - 9/10

Personal, cu tot respectul cuvenit unui regizor de talia lui Roman Polanski, mi s-a părut că "Rosemary's..." e un film scăpat de sub control, mai ales în ultima lui treime. Deși aș dori din tot sufletul să pot fi contrazis, for one thing, Cassavetes nu se poate lăuda că a făcut un rol memorabil. Dimpotrivă, în multe scene, poticnelile acestuia sunt evidente și nu fac deloc bine cursivității filmului - atribut esențial pentru o peliculă care, mi s-a părut, dorește să iasă în evidență printr-o structură narativă rece, extrem de calculată. Singura excepție de la impresia generală de dezamăgire pe care am avut-o după vizionarea filmului fost interpretarea Miei Farrow, însă și aici e discutabil dacă turul de forță al actriței ar fi fost rezultatul unei compatibilități intrinseci a acesteia cu roluri dramatice de factura celui din "Rosemary's..." (combinația Farrow--roluri dramatice nu face să sune, cel puțin pentru mine, vreun clopoțel) ori doar un produs secundar al problemelor din viața personală prin care trecea în perioada filmărilor. În afara unor aprecieri generale, repetitive, ale criticii de specialitate, cum că filmul lui Polanski aduce un plus de valoare romanului - slăbuț - al lui Ira Levin, nu am prea reușit să bifez alte motive pentru care ar merita cât mai mulți lauri (sau, dacă vreți, acolade... ). Ori, deși este și acesta un atribut ce nu poate fi neglijat, nu cred că poate să reprezinte, per se, un criteriu care să certifice în mod absolut, valoarea unui film, fie acesta semnat și de Roman Polanski.

De la mine, primește un 6/10.

O fi el un film inodor, incolor și insipid dar mie-mi plăcu. Probabil am plusat mai mult la nota acordată din două considerente: 1. pelicula a fost dirijată din spatele camerei de maestrul Polanski, care, cred eu, că a făcut un lucru bun, avântându-se pe teritorii oarecum necunoscute pentru el (posibil considerat pentru unii un "experiment eșuat"); 2. actingul Miei Farrow trebuia cumva recompensat, astfel, acesta aduce un plus mare filmului.
E clar că nu este un film-capodoperă, dar nici nu-l putem cosidera unul de duzină, acordându-i note mici.