View Single Post
Old 25 Feb 2011, 17:47   #35
safi
Junior

safi

Originally Posted by valskript:
Safi nu știu unde ai căutat informații despre scenaristică, dar dacă l-ai fi rugat frumos pe nenea Gugăl, sigur ai fi găsit suficiente informații, în special în engleză, și chiar și în română. Poți să-l întrebi direct: „cum se scrie un scenariu” sau ”how to write a screenplay”. Chiar dacă vei da de multe pagini neinteresante, vei găsi și lucruri care te vor ajuta.

Vreau să fac neapărat o precizare: scenariul nu este alcătuit din sinopsis, scenariu și decupaj. Acestea sunt lucruri de sine stătătoare. Decupajul nu e treaba scenaristului ci a regizorului!

La întrebarea 1 - „cum se scrie un scenariu?” există un singur răspuns: cu foarte multă muncă. Și întotdeuna la timpul prezent.
Cred că cel mai simplu ar fi să cauți pe net scenariul (nu transcriptul) unui film pe care îl ai pe dvd, apoi folosind telecomanda și funcțiile „pauză”, „play” și eventual „rewind” să scrii tu transcriptul acelui film - adică să descrii efectiv sub formă de scenariu ceea ce vezi pe ecran fără să te cramponezi prea mult de formă la început. Apoi citești scenariul original și compari.
Ca să-ți fie și mai ușor, folosește pentru asta un soft de formatare de scenarii. Cele mai bune sunt Movie Magic Screenwriter sau Final Draft, dar pe lângă faptul că sunt foarte scumpe, nu recunosc toate diacriticele sub windows 7, iar în XP trebuie să-l păcălești un pic. Din fericire poți încerca Celtx care chiar dacă e un pic cam rudimentar, are 3 mari avantaje: este gratis, recunoaște toate diacriticele și îl poți folosi și pe Windows, și pe OS X și pe Linux.

Întrebarea 2: Decupajul regizoral este un document strict tehnic care practic decupează scenariul conform viziunii regizorului pentru ca toată echipa de filmare să știe ce, cum, când, unde se filmează. În decupaj se detaliază lucruri tehnice ca mișcări de aparat, încadraturi ale actorilor etc.

Întrebarea 3: Manual de scenaristică cum îți dorești tu nu știu dacă există și nici nu cred că e necesar. Dar cărți de scenaristică există din belșug, deși majoriatea bat apa în piuă. Cred că ”Story” de Robert Mckee ar fi suficientă. Din păcate nu o găsești pe gratis, dar nu e exagerat de scumpă (o găsești cam la 20 de euro pe book depository).

L.E.
Acum am văzut că de fapt vrei să scrii un scenariu și apoi să regizezi filmul și să participi la un festival. Poți să ne spui și nouă despre ce festival e vorba?

Eu nu prea înțeleg de ce vrei să participi la un festival dacă nu te interesează premiile. Pentru reacții e suficient youtube la început. Probabil ai tu motivele tale. Dar e foarte puțin probabil să-ți iasă din prima un film bun.

Cel mai important e să îl faci și să vezi dacă iese ceva. Pe urmă mai vezi tu ce și cum.
Multă baftă!

Crede-ma ca am cautat pe nea Gugal! Am gasit cate ceva... dar insuficient! Dar hai sa fim seriosi! Nu am cum sa invat totul doar de pe nea Gugal! Daca era atat de simplu, cum de-ti ia ani de zile sa ajungi scenarist cu diploma???
Iti multumesc pentru toate informatiile si pentru tot ce ai avut de spus. Nu stiu daca o sa iasa bine din prima! Dupa ce voi termina (si o sa dureze ceva, o sa va arat trailerul). Cred ca cel mai important lucru` este ca-ti doresti cu adevarat sa faci ceva, restul.... oricat de greu ar fi, oricat de mult timp ar dura, ar trebui sa se rezolve!!! Inca odata iti multumesc! Numai bine si multa bafta si tie!!!
P.S.:
A ... "vreau" sa particip la TIFF! De ce vreau? ... simplu, pentru a-mi demonstra ca sunt capabila!

Last edited by safi : 25 Feb 2011 at 18:14.
safi is offline   Reply With Quote sendpm.gif