View Single Post
Old 07 Feb 2011, 06:54   #14
ShinyKiteMountains
Novice

ShinyKiteMountains

safi, o pveste incepe cu "a fost odata, demult ... un fat frumos si un castel imprejmuit de taramuri intunecate ..." pe cand un scenariu incepe cu "un oras senin, locuit de oameni cu chipuri intunecate"

pare mai greu de descris indescriptibilul, dar sufletul te va ajuta
am aruncat un ochi la adresa oferita de Mercutio si te sfatuiesc sa consulti pentru o parcurgere mai rapida, pentru a trece la treaba, indexul de termeni aflat in stanga paginii

VO inseamna intr-adevar "voice over" si indica acelasi lucru care l-am si spus deja ... incat ma mir ca nu m-am orientat spre scoala de regie pana acum (lol)

daca tu alcatuiesti scenariul literar obstacolul cel mare va fi cand te vor intreba: "si cum crezi ca ar putea ghici regizorul ce ai vrut tu sa descrii aici?"

deosebirea intre povestire si scenariu este ca voi scenaristii folositi paragrafe pentru a delimita descrierea locului de aceea a oamenilor, apoi de aceea a naturii sau constructiilor (daca sunt detalli importante pentru scenariu deci pentru synopsis ... oras industrial / instalatori, natura / gradinari) si apoi alt paragraf pentru personajele cheie

dialogul apare separat ca intr-o piesa de teatru, marcat cu variate culori si coduri in functie de cerintele regizorale

probabil va trebui sa scrii scenariul literar in varianta lipsita de coduri, recurgand la descriere literara (personajul X asteapta un minut apoi raspunde indreptandu-se catre catre personajul Y)

apoi vei face decupajul regizoral precizand de unde intra in camera (stanga dreapta) si cand deschide dialogul de data aceasta folosindu-te de coduri si culori

avand scenariul in doua versiuni vei fi intrebata daca in scenariul literar poate fii transpus intr-o lucrare de regizor cu usurinta

parerea mea este ca atunci cand ai dubii te poti folosi de viteza secolului, oamenii aflati in miscare sunt mai putini raspunzatori pentru aspectul lor fizic, pentru trasaturile lor care te indeamna sa recurgi la povestire si este tocmai ceea ce nu stii clar in acest moment

oricum paragrafele vor lumina singure orice regizor si scenarist cum trebuie descris un context prea amplu
ShinyKiteMountains is offline   Reply With Quote sendpm.gif