View Single Post
Old 06 Feb 2011, 13:57   #9
safi
Junior

safi

Iti multumesc! Am destule script-uri ca exemplu, problema este alta! Limbajul tehnic al unui decupaj regizoral.
De ex... incepe prin efectul de intrare al camerei...FADE IN, urmeaza cateva detalii despre locatia unde se desfasoara cadrul, eventual se aduce in vedere faptul ca se aud batai de tobe sau orice altceva ca efect sonor (chiar muzica), sunt introduse personajele si dialogurile acestora si se termina cu CUT ...
Acum, fade in, cut stiu ce inseamna... dar mai sunt alti termeni exeplu VO (cred ca se refera la vocea interioara - ca un monolog, cel putin asta am dedus din scriptul Avatarului) si multe alte presucurtari, ca o terminologie specifica decupajului regizoral. Mai se tine cont de spatiul lasat de la marginea colii, sau am vazut ca se folosesc diverse culori pentru dialoguri sau mai stiu eu ce!!!
Aici am eu probleme in a intelege efectiv decupajul regizoral!!!
Scenariul literar din cate am inteles il faci precum o povestire, dar adaptat pentru publicul, receptorii, pe care-i tintesti sau adaptat culturii existente petnru a fi mai usor de digerat. Deci nu trebuie extins ca un roman cu o multitudine de stari si efecte emotionale... doar atat cat sa se inteleaga ce anume simte personajul si ceea ce poata sa transmita!!!
Dar acum, daca scriu scenariul literar trebuie sa tin cont de forma verbelor (la ce timp le folosesc, ca la decupaj, unde am vazut ca se foloseste prezentul - pt a crea emotia de moment) sau aici nu mai conteaza???? Si tot astfel de amanunte... care ma fac sa stau in loc!!!
Cam astea sunt probleme mele, mai degraba sunt tehnice decat de a scrie efectiv povestirea!!!
Va multumesc pentru raspunsuri si mai astept raspunsuri, pareri...etc!!!
Bafta tutror!!1
safi is offline   Reply With Quote sendpm.gif