Originally Posted by danonino:
Deci... tu consideri ca e logic sa fii un om normal si, din momentul in care intri pe usa, sa te transformi instantaneu intr-un criminal psihopat.
|
Ce intelegi mai exact prin normal si ce legatura are asta cu modul in care Jack ne este prezentat la inceputul filmului ?
Daca imi aduc bine aminte Jack nu devine nici un
criminal psihopat cum intra pe usa. Esti criminal din momentul in care ai comis o crima. Ce crima a comis Jack la inceputul filmului ? Io nu am sesizat nimic in sensul asta. A, ca tu stii deja (fie ca ai citit cartea sau din auzite) ca Jack este sau va fi napadit de intentii criminale si automat ii pui stampila de
psihopat criminal de la inceput vanzand totul din aceasta perspectiva, e altceva.
Jack e un om normal in masura in care are doua urechi, maini, picioare...si permis de conducere etc.. Insa, in interior, nu e decat o persoana care parca fuge de ceva, cauta o schimbare (a se re-vedea scena interviului), sau, de ce nu, premediteaza ceva. Pe alocuri e cam ciudat pentru un tata. Insa, dupa parerea mea, transformarea lui Jack a inceput deja, si anume candva in trecut, momentul in care s-a hotarat sa aplice pentru job-ul de la hotel reprezentand un nou pas "inainte". Si nu e vorba doar de Jack aici; intreaga familie e ciudata, nu chiar normala. Probabil Kubrick ar fi trebuit sa ne arate in mod explicit exact cum s-a intamplat si asta, de ce si cand ? Yeah right! Sau ar fi trebuit sa ne arate exact cand si cum Danny a avut ocazia sa afle despre canibalism la televizor sau momentul in care s-a imprietenit cu Tony si de ce. Ca prea brusc (?) il vedem pe Jack dandu-i copilului lectii de canibalism prin rocky mountains.

Sau parca prea brusc (?) il vedem pe Jack la interviu spunand
...formerly school teacher...
I'm looking for a change...
Five months of peace is just what I want 
Sau prea brusc (?) il vedem pe Danny vorbind cu prietenul lui imaginar.
Inalta ordine de idei:
Am vazut mai sus ca s-a spus una alta despre muzica 'prost aleasa'. Momentan eu ma rezum la partea de inceput a filmului. Chiar nu da senzatia de
unheimlich (a se citi Freud) ?