Eu asteptam o definitie de-a ta, sa vad cum intelegi tu termenul. Poftim:
"Wide release is a term in the American motion picture industry for a motion picture that is playing nationally (as opposed to a few cinemas in cities such as New York and Los Angeles). Specifically, a movie is considered to be in wide release when it is on 600 screens or more in the United States and Canada."
Pai termenul "international" pentru doar doua tari anume parca nu prea merge. Cu ceilalti cum ramane? Cel putin tu asa ai folosit prima data. Te-ai contrazis iar cumva?
Cu ce te incalzeste pe tine ca un film ruleaza in SUA sau Canada? Ai de gand sa iei avionul pana acolo si sa vezi filmul? Daca un film ruleaza doar in SUA si Canada toti criticii de film si toti cinefilii trebuie sa vina pana in SUA ca sa vada filmul in acelasi an cu cei nativi si sa-l poata puna si ei lista pe anul respectiv? Normal ca nu, il pun in anul in care apare in cinematografele lor. Listele nu au legatura cu wide release, ci cu faptul ca a fost lansat sau nu in tara din care criticii respectivi fac parte. Si crede-ma ca nu e nevoie de wide release ca sa-l treaca in lista, doar ca de multe ori se intampla sa fie.
Originally Posted by rifa:
In al doilea rand, confuzie e numai in capul tau. In 9 din 10 topuri facute pe baza filmelor ce apartin anului curent (2010) Agora este mentionat. Ce-ti spune asta?
|
Ca persoanele respective au vazut filmul in 2010. E si normal avand in vedere ca in majoritatea tarilor a iesit in 2010. Dar n-a aparut mai mult in listele respective pentru ca ei au trebuit sa consemneze mai inainte faptul ca-i "wide release", ci pentru simplul fapt ca atunci au putut sa-l vada. Crezi ca sta cineva sa numere cinematografele in care a aparut un film, sa vada daca e wide release si apoi li se da unde verde sa-si faca lista?
Asta cu "wide-release" e practicata ca regula pentru ca este acceptata (oficial/neoficial) de marea "adunatura" de cinefili.
|
Poate ai dreptate aici cand e vorba de cinefili, eu ti-am zis de critici. Dar as vrea sa poti sustine cumva lucrul asta, ca nu stau de acum sa caut clasamente facute de cinefili. Dar as vrea sa vad ca asta e regula, nu o "coincidenta" in sensul ca e prezent in top pentru ca in acelasi an a aparut in tara din care fac parte cinefilii.
True Grit nu s-a incardat in cadrul Golden Globes din cauza unor probleme cu data lansarii. Multi critici nu au apucat sa vada filmuletul. Poti spune ca True Grit nu e un film din 2010? Nu! Sti care este data limita de lansare (preferabila WIDE) a unui film pentru a intra in vizorul "Academiei"? 31 decembrie, de pe 1 ianuarie putand incepe selectia de filme pentru oscarurile de anul viitor.
|
Si ce relevanta au datele astea? Uita-te pe RT si vezi cati critici au vazut deja filmul, apoi uita-te la calendar si vezi ca inca esti in 2010. Normal ca tot in listele de 2010 o sa apara pentru criticii americani. Iar chestia cu Oscar-urile n-are absolut nici o relevanta. Tu mai tii minte despre ce vorbim? Si vad ca zici si tu "preferabila", ceea ce nu implica wide release ca regula. Oscar-urile sunt premii americane si e normal sa se ia in considerare ce a iesit in cinematografele lor. La fel se intampla pentru toate tarile cu premii nationale, indiferent de cat de mult au iesit filmele in alte state. Prin asta mai mult mi-ai sustinut punctul meu de vedere...
Sa-ti dau un exemplu de alti "imparati" ca tine care gandesc la fel si uite ce se intampla... Taken este un film din 2008. Cu toate astea filmul a fost nominalizat la Saturn Awards la categoria Best International Film in 2010. Asta pentru ca acei critici/membri nu au vazut filmul la timp. E ca si cum as vedea Inception in 2011 si decid sa-l nominalizez in 2012 la cel mai bun film. 
|
Si care e problema pana la urma? Lucrul asta se intampla tot timpul cu filmele straine. Pentru ca e vorba de unul american nu mai e voie, nu?
Apropo, ca idee, uita-te pe
listele criticilor romani si ai sa vezi ca lipsesc toate filmele de care ziceai tu. Dar pana la urma cum ramane cu faptul ca te-ai contrazis singur ceva mai sus? Filme pe care tu le pui in 2010 nu indeplinesc criteriul pe care tu insuti il cunosti si nu simti nevoia sa mi-l explici.
Eu m-am saturat sa vorbesc la pereti. Intelegi ce vrei din cele "3864,2 caractere". Fa-ti listele exclusiv dupa americani daca asta vrei, indiferent daca lucrul asta are vreo logica sau nu.