"Tron"
Abia l-am vazut, si vreau sa-mi exprim impresia inainte de a incerca sa uit filmul asta.
In primul rand, Tron nu e SF, e MF (magical fiction), pentru Disney calculatorul fiind un obiect magic, iar it-istii un fel de vrajitori ce spun incantatii si puff, puff, iese o explicatie stiintifica parca spusa de un junkie, "it's like a grid, man, and like programs and shit walk around and glow and look all cool". Lucrurile puteau fi explicate mai bine daca cineva undeva in echipa aia a lor de scenaristi facea o minima documentatie. Dar nu asta a contat, e un film facut sa-ti ia ochii, si atat.
Bun, nu i-a interesat partea tehnica, poate totusi are o poveste buna, nu? Nu. Si partea proasta nu e ca povestea e de un plictis ingrozitor, ci ca filmul asta e si atat de pretentios incat in loc sa acopere lipsa unui plot decent cu destula actiune si explozii si alte rahaturi incat sa ti se para ca nu pierzi timpul cu un episod din tanar si nelinistit, parca in ciuda exact pe asta se pune accentul, prim-planuri din doua in doua secvente, si drama ieftina, metafore pretentioase dar irelevante la felul cum sunt spuse despre complexul de a fi dumnezeu, despre holocaust, despre dictatura, Clu fiind un fel de Hitler obsedat de puritate si perfectiune.
La efecte speciale nu e o revelatie. Calitatea e buna, da, dar nu e ceva ce n-ai mai vazut. Plus ca tot decorul intunecat, cu neoanele alea, contrastul asta constant devine cam obositor dupa 20 de minute.
Actorul de-l joaca pe fiu incepe misto, dar devine repede enervant, iar Jeff Bridges parca-l rejoaca pe the Dude.
Singurul lucru mai interesant la Tron mi s-a parut faptul ca parca s-au incercat referinte vizuale la filmul lui Kubrick, 2001. Ma refer la barlogul lui Flynn tatal, cu podeaua luminata in patrate, si masa cu scaune, si candelabru in stil, nu stiu, renascentist, si apoi cand da aghiotantul lui Clu peste pahare. Sau nu stiu, poate imi ocupam mintea din lipsa de interes pentru ce vedeam pe ecran.
Tron a fost un rahat de film in '82, iar in 2010 a continuat traditia. Ceea ce imi confirma inca o data crezul ca "Disney sucks".
P.S. Sunt unii care compara filmul asta cu Matrix. Don't.
Last edited by marius_em : 17 Dec 2010 at 03:01.
|