View Single Post
Old 10 Dec 2010, 16:07   #7
Planmaker
Veteran
 
Planmaker
 
Join Date: Apr 2007
Location: a not-so-very-pleasant place
Posts: 179
Send a message via Yahoo to Planmaker
Heh, de fapt, din ce am putut eu sa observ si la mine in an, situatia sta exact invers. Profesorii de regie ne obliga sa lucram cu scenaristi (chiar pana in punctul in care unui coleg n-au vrut sa-i aprobe proiectul din cauza ca facuse singur scenariul), insa tocmai profesorii de la CAV nu se implica in proiectele pe care le fac studentii lor cu regia. De multe ori, bagandu-ne singur in incurcatura, o rugam pe scenarista cu care lucram sa ii ceara si profesorului ei un sfat sau o parere. Raspunsul lui era: "Voi aveti destul teme importante si dificile la clasa, deci lucrul cu cei de la regie va priveste". Uneori mai primeam si un rezolvare dar tot timpul expediata si cu morala de rigoare ("nu e timp sa lucrati cu regia").

Din cauza asta, si studentii de la CAV au o atitudine oarecum expeditiva fata de filmele celor de la regie. Fac scenariile in mare viteza, si cu mai putina seriozitate decat le-ar fi facut probabil pentru temele de la clasa lor.

Asta e, probabil, o hiba in conducerea facultatii de film in intregul ei. Faptul ca la stadiul in care suntem acum, nu s-a ajuns la o comunicare armonioasa intre cele patru sectii: CAV, Imagine, Montaj si Regie. Poate ca problema este cauzata de reducerea duratei de invatamand de la 4 la 3 ani (care, cel putin in prima instanta, aduce cu sine cresterea numarului de teme la fiecare clasa si astfel imposibiltatea noastra de a le trata pe toate la acelasi nivel de seriozitate). Dar in acelasi timp, majoritatea filmelor din acest an de la Cinemaiubit au fost realizate de ultimii studenti care au prins formula de 4 ani...

Alta cauza, asa cum a spus si Emi, mai e si infatuarea multor studenti de la regie, care nu concep sa vina un scenarist si sa le intoarca ideea pe dos. Iar daca scenaristul, in incercarea lui de a face, in primul rand o poveste, se atinge de "marea idee" a regizorului, totul se duce de rapa si se intalneste situatia in care scenaristul isi vede numele pe generic, dar nu recunoaste filmul ce incepe dupa aceea. Poate daca au si profesorii vreo vina aici, este ca nu fac destul pentru a starpi instinctele totalitare ale micilor dictatori din spatele camerei de filmat. Ba chiar de multe ori, ofera exemple in care asemenea atitudini sunt de admirat.

Ceea ce vreau sa spun este ca "problema UNATC" se intalneste pe mai multe planuri in aceasta facultate. Porneste de sus si se termina jos, si destul de frecvent, chiar si invers. Iar daca e sa judecam dupa situatii asemanatoare din mai multe domenii de activitate (nu doar cel Unatecist), putem ajunge la concluzia ca e o problema pur "romaneasca".

Last edited by Planmaker : 10 Dec 2010 at 16:24.
Planmaker is offline   Reply With Quote sendpm.gif