SMC.... cititul cu atenţie?
Am scris:
2. Acţiunea se petrece în unităţi de timp şi
spaţiu reduse. Nu
spaţii reduse, cum ai copiat lista începută de mine.
Hai să vedem cum e cu unităţile de timp. În filmele pe care le considerăm minimaliste, mie mi se pare că acţiunea se întinde pe zile, săptămâni. Nu găsesc în memorie unele în care urmărim un personaj din copilărie până la maturitate, sau pe parcursul mai multor ani. Nu prea există nici flash back-uri care să ne trimită departe în trecut. Filmul începe în prezentul personajelor, fără intro-uri din trecutul lor. (Dacă nu se înţelege, voi explica.) De asta am scris unitate de timp
redusă. Dacă crezi că lucrurile stau altfel, şi de aceea spui "unităţi de timp
largi", explică puţin!
În cazul unităţii de spaţiu mă refer la faptul că acţiunea se desfăsoară într-un oraş, cel mult ţară. Protagonistul nu se plimbă de la Bucureşti la New York, prin jungla amazoniană apoi prin Sahara. Nici acţiunea nu se desfăşoară simultan în mai multe locuri îndepărtate.
La primul punct, buget redus, adică low budget sau chiar micro budget. Mă refer la ceea ce se poate constata cu ochiul liber ca fiind comun tuturor filmelor minimaliste. Sunt sigur că la alte puncte , cum ar fi tehnică, procedee artistice, lucrurile se complică şi sunt mai puţin nete.