View Single Post
Old 29 Nov 2010, 19:11   #69
SMC
Guru

SMC

OK. O sa indraznesc eu.

In conceptia mea un "Val" (fie ca-i vechi ori nou) nu este un "Curent", asa cum cer unele gandiri. Deci "Valul" si "Curentul" nu cred ca-i tot aia, asa cum, de exemplu, afirma Michel Marie in "Nouvelle Vague". Sprijin mai degraba observatiile lui Truffaut din lucrarea sa de capatai, "O anumita tendinta", dar nu numai. Consider ca "Valul" insumeaza viziuni cinematografice asemanatoare ale unor regizori-autori de aceeasi varsta - dar nu neaparat - asupra unei societati comune lor. Deci, o "tendinta" comuna de a "vedea cinematografic" in jurul lor. "Curent" numesc "realismul" - cel teoretizat de Andre Bazin - si celelalte doua care s-au nascut ulterior din el: "neo-realismul" si, evident, "post neo-realismul", dar nu ele sunt vizate aici. Intrucat, interceptez "minimalismul" inca din teoriile lui Bazin ce defineau - cel mai viabil, cum spuneam mai sus - "realismul" (chiar si rasfoind doar Brecht si Bordwell), constat ca "minimalismul" este un subcurent al "realismului" (in linii baziene), dar mai ales o obligatiune a co-existentei timp real - timp filmic, in parametrii "curentului", sau nu.
SMC is offline   Reply With Quote sendpm.gif