View Single Post
Old 29 Nov 2010, 13:09   #2
miercuri
Guru

miercuri

Quote:
Nu e nici mai mult, nici mai puţin, decât o splendidă mediocritate. Principalul reproş pe care-l aduc poveştilor urzite de J.K. Rowling e că se întind nepermis de mult pe coordonatele cantităţii (lungime, lăţime şi abundenţă de elemente) lipsindu-le atât profunzimea, cât şi o sistematizare cu adevărat inteligentă.
Generatia care a crescut o data cu eroii cartilor astea le-a descoperit profunzimea o data cu ei, Rowling impacheteaza in multitudinea de pagini scrise niste valori esentiale, iar progresul si felul in care se dezvlauie mi se par foarte potrivite publicului tinta. Nu sunt din categoria celora care refuza sa vada punctele slabe ale seriei, dar sunt de parere ca ar fi cu totul altele. Referitor la legatura dintre cele doua lumi, de exemplu, nu mi se pare deloc cum ca ar fi ignorata. Intregul confilict se invarte in jurul echilibrului.apropierii dintre cele doua lumi, Voldemort considera lumea ne-magica inferioara si nociva, pe cand de partea cealalta duc o lupta pentru a se apropia de lumea ne-magica si a demonstra ca aceleasi principii guverneaza peste tot. De asemenea, Voldemort cauta sa creeze o ierarhie a lumii magice si sa o domine prin tiranie, iar aici intervin invataturile lui Rowling care din punctul meu de vedere, au deschis un drum pentru alti autori de young adult fantasy. Eu nu cunosc nici o alta carte young adult fantasy care sa aiba o metafora mai clara si mai bine dezvoltata, fara compromisuri, pentru rasism, xenofobie, intoleranta si fanatism. Asta pentru mine a fost principala sursa de empatie, ne mai punand la socoteala faptul ca personajele pe care le-a creat sunt in marea lor majoritate cu totul tragice. Ma intristez intr-un fel atunci cand vad ca lumea nu isi da seama de impactul emotional pe care seria aceasta l-a avut asupra unei generatii de cititori (din care si eu fac parte). Lucrul asta nu are cum sa fie mediocru, de la Dickens incoace nu a mai existat un scriitor care sa aiba un efect atat de tumultuos asupra cititorilor sai.

In alta ordine de idei, n-am vazut inca filmul, but I will, de dragul seriei, bineinteles. Dintre ecranizariel de pana acum, cele mai 'limitate' mi s-au parut 4 si 6 (borderline proaste), iar 5 si 3 cele mai rasarite.

Last edited by miercuri : 30 Nov 2010 at 00:41.
miercuri is offline   Reply With Quote sendpm.gif