View Single Post
Old 25 Nov 2010, 14:05   #53
miercuri
Guru

miercuri

Din unghiul din care privesc eu lucrurile, atunci cand un stil (minimalist) se regaseste in mai multe medii artistice avem de a face cu un curent. Aceeasi intrebare am putea sa o punem si despre Art Nouveau (excluzand domeniul cinematografic, bineinteles), este stil sau curent? Cel mai simplu ar fi sa-l etichetam drept stil, insa judecand contextul in care s-a dezvoltat si manifestarile sale in diferite medii artistice, se contureaza o miscare distincta.
In cazul minimalismului, atat in design, arta vizuala, film, literatura etc. se aplica acelasi set de principii estetice care urmaresc acelasi scop.
Iar ca origine, as spune ca minimalismul a fost definit mai intai in literatura. Nu pot sa nu citez povestirea de sase cuvinte atribuita lui Hemingway: "For sale: baby shoes, never worn.". Exmplul asta mi se pare ca evidentiaza clar faptul ca nu e vorba doar de o preferinta stilistica.
Nu neg faptul ca in cazul unor regizori, minimalismul este abordat doar din punct de vedere stilistic, dar atunci cand stilul redefiniteste un film (imi vine in minte ca exemplu "Lat den ratte komma in"), sunt de parere ca avem de a face cu un curent. Scena asta ar trebui studiata in scolile de film, la capitolul minimalism.

Last edited by miercuri : 25 Nov 2010 at 14:08.
miercuri is offline   Reply With Quote sendpm.gif