View Single Post
Old 24 Nov 2010, 04:35   #39
lalaby
Senior

lalaby

Ce perspective are minimalismul? Va deveni un curent important sau se va stinge, rămânând un capitol închis în istoria cinematografiei?

Desi vad chinuirile lui Pitbull si ale lui rvn... simt nevoia sa va scriu si eu, desi stiu de pe acum ca va veti nervoza.

In primul rand ar trebui sa tratam acest subiect diferit. Pe de o parte minimalimul ROMANESC, pe de lata parte cel strain, sau ce inteleg ceilalti minimalismul.

Cel Romanesc (dupa mine... si nu injurati!) e preluat de la Pintilie si a fost dus intr-o latura ciudata... minimalism + situatii diverse din Romania. Ok, cinematografia noastra a luat cateva premii... dar ajunge! Iar 2010 a spus totul ca si intalnirea organizata de d-na Corciovescu anul trecut ... multi critici au spus "atentie! opriti-va!". Si vedem ca acei critici sunt mai destepti decat ai nostri. Rezultatele se vad.

Iar ceea ce am scos noi in ultima vreme... nu prea e minimalism. E cam nestiinta in a filma si a monta.

Minimalism in care sa nu vezi fata actorului... nu prea se vede in afara. Doar la noi. La HARTIA... dupa vreo 40 min mi-am dat seama cine sunt actorii.

Minimalism sa vad cum un personaj vorbeste la telefon si afla ca persoana cu care trebuie sa se vada vine dupa 10 min, iar eu spectactor trebuie sa astept, pe bune, vreo 8 minute sa vad ca vine cineva... dupa mine nu asta inseamna film. Poate dupa voi. (Politist, adjectiv).

Minimalism sa vad cum e plimbat un avorton? Nu cred ca asta inseamna o cinematografie a unui regizor. Real Mungiu ce ne-a dat? Ok, un mare premiu, dar in rest? L-am vazut pe scena AUTOBIOGRAFIE... in calitate de distribuitor... pai altfel nu il vom vedea multi ani de acum incolo. Ca nu poate altceva.

De aia imi place mie de fratii Mitulescu. Sunt vii, se misca, au idei. Puiu (cu Paunescu in spate) cheltuie bani, Mungiu (fara idei) sta, Giurgiu (cu un singur film ca regizor... si bun) da din gura...

Despre ce Nou Val vorbim? Despre debutanti? Pai aia intra pe o alta grila de concurs...iar EU CAND VREAU SA FLUIER, FLUIER nu il puteti incadra in aceasta categorie. Se vede ca omul ala a studiat altceva.

Minimalismul la noi a fost dus spre experimental... dar finantat cu multi bani!

Cred ca in orice film ar trebui sa vedem si fetele actorilor, ar trebui sa vedem un film cat de cat montat si ar trebui sa avem si coloana sonora ... Pai ale noastre minimaliste filme sunt doat experimentale... adica alea fara buget (desi facute pe bani multi) in care nu au nimic.

Altfel, cred ca, daca o tinem asa, putem ajunge la genul de "film radiofonic". Dupa mine asa putea sa aud/sa imi inchipui primul film al lui Porumboiu. Si daca imi amintesc de VISUL LUI LIVIU... nu il inteleg cum a evoluat... probabil a vazut cam ce gen de filme romanesti primesc premii si asta a vrut.

Ok, si premiile nu se mai dau. Si ce vor face ai nostri? Nu poti merge vesnic in Quinzaine dupa ce ai luat marele premiu!

Mai grav este ca in facultate studentii sunt obligati sa vada doar astfel de filme. Iar daca au alte idei... Doamne! E dezastru!

Asta e parerea mea. Dar, cred ca e de bun simt!
lalaby is offline   Reply With Quote sendpm.gif