Back to topic! Zanganeala de creieri pe topicul asta. Care de care mai cocosi. Apropo, se mai vorbeste inca de filmul romanesc sau a mai ramas doar un spectacol bulevardier?
Tot citesc in diverse publicatii ca filmul romanesc nu e tratat corespunzator si altele asemeni. Ca regizorii "poate" multe dar "e priviti" rau,si etc,etc. Ok, avem potential urias, am si dovedit-o in festivaluri si varii cazuri, dar pina la urma, Noul Val (care am inteles ca s-a itzit in 2006 odata cu Cristi Puiu), produce si altceva in afara subiectelor tocite de tipul : tristul comunism, bolnavi lasati sa moara prin spitale, pensionari cu o viata grea ce zac la cozi, tinere cu bube pe fata ce avorteaza intr-o veselie? Astea sunt singurele aspecte ce caracterizeaza poporul asta? Nu mai avem si altceva cu care sa ne laudam? Un arhitect, un pictor, un muzician, un scriitor,etc.
Si discutii nesfirsite pe forumuri si ziare de ce filmul romanesc nu e gustat? Pai ce draq sa gusti ca simplu spectator? Ca sa nu mai spun ca in 99 % din cazuri filmele romanesti abunda in invective care de care mai spumoase (nu ca alte culturi nu ar folosi invectivele,doamne fereste, nu zic asta,dar la noi imi par adesea ca exceleaza si nici nu-si au rostul). Aaaaaaaaaa, se gindi domnul regizor, pai trebuie sa redam cit mai fidel realitatea,si atunci impanam filmul cu expresii neaose, ca si asa da bine si la public. Ce film frumos ar fi fost Cea mai fericita fata..... daca spre final nu s-ar fi "declamat" acele injuraturii intre membrii echipei de filmare din film. Si m-am gindit ca uite cum poti sa strici un film cu o reteta sigura folosita in toate productiile romanesti. Penibil.
Offfffff, de ce nu merg oamenii la filme romanesti? eterna intrebare a regizorului, a scenaristului, a inginerului de sunet,...............a melteanului si a spectatorului de inalta finete intelectuala. Nu ma leg de spectatorul simplu sau de cinefilul fara pretentii, fiindca ei merg oricum la film fara sa comenteze prea mult si fara sa-si puna intrebari existentiale. Si uite asa se taie paduri, se consuma cerneala si romanul nostru tot ce stie el cel mai bine sa faca, tot aia face : vorbi si nea Ion ca e si el om.
P.S. Exceptiile care intra in restul de 1% si chiar le pot numi filme, sunt : Le Concert, Restul e tacere, Nunta muta. Nu stiu de ce nu am auzit invective, nu stiu de ce au fost tratate subiecte poate "clasice" dar intr-un mod cit se poate de elegant, nu stiu de ce nu se invata nimic din ele.
Poate fiindca - enigmatici si cuminti, am mai avea multe de invatat de la "parinti".
|