Era necesar ca Nolan sa explice multe chestii din cele prezentate, altfel spectatorul ar fi fost foarte sceptic fata de universul sau, cum multi inca mai sunt in ciuda explicatiilor.
Daca te referi la fazele care arata adevarul despre discutia realitate vs vis, cati dintre noi chiar le-au observat singuri fara sa le citeasca de undeva? Ma refer in primul rand la inel si la copiii din final. Cei mai multi chiar au considerat ca a fost vis pentru faptul eronat ca acei copii ar fi identici chiar. Si daca a fost cineva care a observat, ma indoiesc ca ar fi fost din prima vizionare. As spune ca Nolan da toate explicatiile necesare, dar, pentru cei interesati care vor sa revada filmul, da si mijloace subtile pentru a afla raspunsul la dilema realitate vs vis. Nu mi se pare nimic in plus.
Mie mi se pare foarte interesanta si acea interpretare conform careia Nolan ascunde de fapt procestul crearii filmului si impactul acestuia asupra spectatorului (=inception). La o prima vedere pare o interpretare fortata, dar are foarte mult sens cand vine vorba de impactul filmelor asupra spectatorilor. Mai e si faptul ca Nolan prea l-a facut pe DiCaprio sa arate ca el.
Saptamana trecuta chiar am studiat despre vise la facultate si ce mi s-a parut interesant e faptul ca in realitate chiar exista 4 nivele ale somnului, putandu-se visa in fiecare dintre ele, dar cel mai puternic e nivelul cel mai profund, atunci cand ne si amintim visul si practic acesta are un impact emotional mai puternic. Impactul emotional in filmului lui Nolan e realizat in al treilea insa, chiar daca la un moment dat se ajunge in al patrulea (cum DiCaprio si Watanabe mor primul nivel, ei ar fi in "limbo" la un al doilea nivel si nu cinci).
|