View Single Post
Old 28 Oct 2010, 22:10   #1002
dragonfly_drk
Guru

dragonfly_drk

cred ca ar fi cazul sa va raspund intai si abia apoi sa revenim la oile noastre. asa ca:

@danonino. pentru a putea gandi rational, si pentru a putea ajunge sa ai idei bune, trebuie sa te detasezi de restul problemelor cotidiene. caci daca esti plin de ganduri nu ai cum sa ai idei pentru ca automat, orice ai face, tot acolo o sa ajungi sa te gandesti la probleme mai mult decat la o idee care ar putea sa iti vina intre timp. spre exemplu:
Rapture. merge la scoala. are o zi grea, materii insuportabile si plictisitoare (dau un exemplu de zi pe care multi dintre noi, elevi sau studenti, o avem cateodata). ajunge seara tarziu acasa si ar vrea sa picteze. insa, dupa cum sustine, e irationala. e obosita. mintea ei nu mai gandeste corect tocmai din cauza informatiilor acumulate in timpul zilei, informati care ii umplu creierul si care nu pot disparea decat in timpul somnului, cand sunt stocate acolo unde trebuie, in sertarasele alea ale mintii. bun.. asa ca, oricata experienta ar avea, oricat talent, nu poate sa picteze. si cu toate acestea trebuie sa o faca. si nu numai pentru ca o vrea ci pentru ca are un proect de predat a doua zi. ce e de facut? bun, tu spuneai ca cel mai bine e sa dormi inainte sa te apuci de lucru. foarte corect. mai corect de atat parca nici nu putea fi spus. dar ce ne facem in cazul in care trebuie sa muncesti atunci iar mintea ta da rateuri? simplu. o detasezi, o odihnesti cateva minute ca sa poata reveni la starea ei normala.

@mircea... mai mircea... lucrurile nu sunt asa de usoare precum crezi. exact cum spunea si danonino. e nevoie de mult mai mult ca sa devi un pictor bun. nu e de ajuns sa ai o idee. poti avea sute de idei daca mana ta nu e formata si instruita sa picteze. si ca sa ajungi acolo, ei, e nevoie de mult timp.

@rapture: ai foarte mare dreptate dar numai pe jumatate: munca intelectuala, de cele mai multe ori e mult mai obositoare decat cea fizica. e normal sa fi irationala de la o anumita ora. nu esti singura. toti suntem. insa conteaza foarte mult sa iti cunosti mintea si corpul si sa stii cum sa le conduci tu pe ele si nu ele pe tine. e usor sa spui: "seara nu lucru pentru ca sunt irationala". dar de ce nu incercam sa facem sa nu mai fim irationali seara? totul depinde de modul in care iti educi mintea si corpul. eu aveam zile in care mergeam de dimineata pana seara la facultate si noaptea faceam proiecte. nu aveam nici pe dracu'. cand eram obosita, pur si simplu ma educam si ma manipulam in asa hal, incat, dupa cinci minute ma simteam fresh. mi-am fraierit mintea. nu e greu, dar e nevoie de timp si de exercitiu. exact ca in pictura. am mai scris pe aici pe undeva, la un moment dat, ca mie imi ajunge sa dorm doar trei ore pe noapte si atat. desigur, exercitiul de antrenare al creierului necesita timp si resurse. si de cele mai multe ori mi-e prtea lene sa ma concentrez sa il "fraieresc" asa ca prefer sa imi aman responsabilitatile si sa ma odihnesc pe calea normala, obisnuita. adica somnul.

gata. acum putem reveni la oile noastre.