Ridic si eu o problema ca moldoveanu' care nu are ce face.
Toata viata am crezut ca Alexandru Sahia a fost un mega-cineast si/sau bunicul filmului romanesc. Auzeam intr-una de studiourile Sahia, citeam logo-ul Sahia Film pe generice... era si un liceu in Bucuresti care se chema Sahia (in cartierul Pantelimon, daca stiti). Toate astea pana mai de curand, cand am facut
o tura prin jud Calarasi, inclusiv in comuna Manastirea - localitatea natala a lui Alexandru Sahia - unde se gaseste si muzeul/casa memoriala cu pricina.
Asa am aflat si eu mai multe despre Alexandru Sahia - si am descoperit ca a fost un scriitor de mana a treia, fara nicio legatura cu cinematografia. In general, un individ care nu a reusit mare lucru la viata lui: a incercat facultatea dar a renuntat, a incercat scoala militara dar a renuntat, a incercat sa devina calugar dar a renuntat. Ce a facut el memorabil este ca a plecat in URSS ca jurnalist cu simpatii comuniste si a scris de acolo reportaje despre cat de minunat e la sovietici.
Am citit chiar pe Cinemagia ca se decerneaza anual un Premiu "Alexandru Sahia" si m-am intrebat WTF ???? Adica se vede ca acest Sahia (tot respectul pentru cei care nu mai sunt printre noi) a fost un personaj ridicat la rang de cult in timpul comunismului - el avand singurul merit ca a scris elogios articole si o carte despre URSS si apoi a disparut de tanar (inca din 1937), inainte sa cada apoi in dizgratia regimului comunist de dupa 1945.
Ma gandeam cam ce valori promoveaza premiul "A. Sahia" in cinematografia romaneasca? Mediocritatea - asa cum era si personajul insusi?
PS: n-am nimic cu filmul romanesc de dinainte de '89, ba chiar mi se pare mai de calitate decat cel actual, dar am aceasta nedumerire in legatura cu continuarea "brandului" Sahia si la 20 de ani dupa ce
se presupune ca nu mai punem botul la propaganda de kko.