Thread: "Morgen"
View Single Post
Old 15 Oct 2010, 13:51   #30
marius_em
Guru

marius_em

Sunt de acord cu majoritatea punctelor, intr-adevar filmul pare a fi simplist la nivel narativ.
Nu te pot contrazice pe detaliile tehnice, chiar te aprob cu o impresie neavizata, nu prea sunt twist-uri, e lent, nu te face sa tresari. Insa nu stiu cum, transmite idei, si chiar naste idei in mintea spectatorului roman. Si sunt destule, si sunt importante.
Cred ca se rupe de filmele noului val nu prin executie, nu prin tehnica, ci prin sens. Daca de la filmele lui Mungiu sau ale lui Porumboiu ieseam din sala cu impresia ca traiesc intr-o tara de cacat (in nici un caz din cauza calitatii filmului, ci a mesajului gri-pesimist), de la filmul asta am iesit cu impresia ca traiesc intr-o tara in care se intampla si lucuri normale, in care totul nu se rezuma doar la ipocrizie, la coruptie, la mizerie umana si stradala. Morgen are mai mult impact din perspectiva spectatorului roman, decat din a celui strain, sau a juriului de festival occidental. Pentru ca spune multe despre noi si pentru noi.
Se inverseaza perceptii, se face din UE o piedica, nu un ideal national, sau se transorma romanul din recentul emigrant ilegal in UE, in gazda de imigranti, daca pana acum ei ne reposau ca le ducem lor probleme lor, in film de fapt problemele UE devin si ale romanilor, s.a.m.d. E ca o terapie pentru complexle noastre de inferioritate.
Nu cred ca problema invaziei musulmane a fost o tema, si nici nu cred ca subiectul a fost tratat "cu sentimentalism dulceag şi superficial". Chiar consider un plus ca filmul nu a cazut un exagerari lacrimogene, desi a avut multe ocazii. Contextul a fost migratia din est, dar nu s-a evidentiat caracterul religios musulman. Plus ca pentru publicul roman, invazia musulmana nu e o problema, nu cred ca exista cine stie ce opinii in constiinta colectiva locala. Europa e invadata de musulmani, si negri. Da, bun, de ce ma intereseaza? Romania e chiar linistita pe subiectul asta, sa nu mai vorbim de caracterul chiar rasist al unei astfel de discutii, ce ar putea fi reprosat de cineva care nu-ti impartaseste viziunea asupra "problemei", cum e si subsemnatul.
Eu tin minte ca romanii mergeau mult la turci dupa 90, ca cica ei erau mai bogati. E cumva ciudat sa vezi un turc imigrant ilegal in Romania.

Last edited by marius_em : 15 Oct 2010 at 13:57.
marius_em is offline   Reply With Quote sendpm.gif