scuze ca incalc traditia din ultima vreme si deschid un topic "de continut" dar cel putin pe mine ma preocupa de ceva timp din ce in ce mai mult problema asta, si intrucat mi se pare si foarte normal iar pe cinemagia e foarte putina normalitate din acest punct de vedere am zis sa ca nu-i in zadar sa iau initiativa asta. stiu ca suntem pe taramul artei si din nectarul inefabil (singurul care conteaza pana la urma) n-o s-ajungemm nicicand sa rupem vreo bucatica si s-o invelim in conceptele noastre stupide,dar acestea au si ele un rol orientativ oarecum.
so, am vazut a doua oara aseara bizareria aia de “barton fink” (apropo, detectivii aia doi de la final rupti parca dintr-un desen animat sun absolut mortali ; nu poti sa inventezi asa ceva

) si tot nu n-am putut sa-mi dau seama ce vor fratii coen sa spuna aici.
poate ca nici macar nu vor sa zica ceva, poate ca gandesc ca fellini cand spunea ca filmele lui nu sunt pentru a fi intelese ci pentru a fi vazute, sau ca tarkovski care ne indemna sa nu mai cautam "sa ii intelegem" filmele ci sa i le contemplam ca pe cerul instelat… dar ma rog, pentru cei care-s de alta parere am facut topicul.
asadar, ideea e ca cine crede ca un film are ceva de spus sa bage aici orice titlu ii trece prin cap (oricand) si cu tema pe care a regasit-o el in film, atasata. atentie, tema tre sa fie strict de ordin spiritual, moral, sa aiba cumva legatura cu destinul uman la modul universal, stiti voi…
de exemplu, daca spui ca « moartea domnului lazarescu » e despre sistemul sanitar roman sau « 432 » e despre avortul in era comunista esti off-topic. in cazul acestor doua filme, modelul de raspuns pe care-l caut e cum zicea pitbull "pacatul nepasarii" , "pierderea umanitatii" etc.
pentru inceput (pe langa "barton fink" ) ridic la fileu urmatoare minge : despre ce e vorba in "eraserhead " ? sau in "zerkalo" ?
Spor !
ps : e de preferat ca ideea sa fie expimata cat mai concret posibil. de exemplu, ca "a clockwork orange" e despre violenta, sau ca "kill bill" e despre razbunare e cam simplist spus.