am vazut filmul, in sfarsit, pe hbo, in seara asta.
in mare, impresia mea ramane la fel ca si cea exprimata inainte de a-l vedea.
platitudini care nu transmit nimic.
jumatate din film se vorbeste la telefon.
cel putin primele 20 de minute se vorbeste non stop.
apoi, nu se pleaca de nicaieri si nu se ajunge nicaieri.
multe stangacii in scenariu, cateva fortari amatoricesti.
nu stim de ce mama si felicia sunt in conflict.
de ce acest conflict are loc dupa 20 de ani de cand felicia e plecata? de ce tocmai acum?
de ce, dupa ce a stat 7 zile in bucuresti, timp berechet pentru a discuta orice, felicia si mama au abia in ultima zi, in ultima jumatate de ora, un amplu dialog despre relatia dintre ele?
apoi, asa cum am zis, lucruri fortate.
de pilda, dialogul prin telefon dintre felicia si taica-sau, in care ea repeta ce spune el in receptor, cu autoritatea aeronautica, cu comunistii, etc.
ne reda noua, spectatorilor, ceea ce spune taica-sau.
in mod normal, in mod real, nimeni nu repeta asa ceva intr-o discutie telefonica.
adica eu ii spun lui cutare: "vezi ca am vorbit cu directorul ionescu sa iti rezolve problema", iar ala imi repeta in receptor: "ai vorbit cu directorul ionescu sa imi rezolve problema".
in fine..
personajul tatalui e penibil...cu copilul care trebuie sa invete limba tarii, cu catarama pe care a reparat-o...iar scena aia, cand o imbratiseaza pe felicia si se intorc amandoi cu fatza spre aparat, el cu capul pe pieptul ei, e leit de bollywood sau de televisa, mai lipsea si o adiere de vant si o muzica trista.
regie inexistenta.
douazeci de cadre tot filmul, toate fixe.
filmul e intepenit pe trepied, personajele doar vorbesc si eventual fac doi-trei pasi in stanga - dreapta.
personajul mamei e artificial.
am inteles ce s-a vrut, ca ea sa fie "agasanta", dar s-a pedalat prea mult pe ideea asta, de parca ar fi trebuit sa ne intre bine in cap ca ea e o scorpie.
ok, faci doua - scene in care mama e bagacioasa si te scoate din sarite, dar nu tot filmul!
in fine, scenariul nu e chiar rau, dar e fad si extrem de previzibil.
|