View Single Post
Old 16 Sep 2010, 18:06   #1838
rrs85
Cinemagia's Wine Lover
 
rrs85
 
Join Date: Mar 2009
Location: Somewhere beetwen wines and movies...
Posts: 1,468
Send a message via Yahoo to rrs85
"Intr-o zi, vecinul nostru de bloc si-a luat un aparat de aer conditionat. era un zaduf ingrozitor, dar noi n-aveam aparat de aer conditionat si nici bani ca sa ne cumparam unul. sufeream de caldura si de invidie. aveam insa o biblioteca. ne-am uitat in ea si am scos cugetarile lui seneca. am citit de acolo o pagina-doua despre bine si sensul vietii si, desi cald tot ne era, nu l-am mai invidiat pe vecin.

ceva mai tarziu, vecinul si-a deschis un butic si a inceput sa umble imbracat la costum la patru ace. noi - tot cu blugi.

nu-i nimic - ne-am zis linistiti, citind un capitol din etica lui spinoza. apoi vecinul a aparut deodata intr-un megane argintiu. noi n-aveam nici bicicleta, dar l-am dispretuit citind din phaidon al lui platon. mai tarziu, vecinul a schimbat meganul pe mertan. nu ne-a pasat, caci si noi il schimbaseram deja pe platon cu aristotel. si-a luat si un 4x4, cel mai mare de pe strada. noi l-am luat pe marcus aurelius, care ne-a facut sa zambim impacati.

a mai trecut o vreme si vecinul si-a luat nevasta noua: blonda, frumoasa, tanara. noi - tot cu cea veche, dar am luat evanghelia dupa ioan. vecinul si-a imbracat soata cu o garderoba intreaga si cu blanuri, basca bijuteriile. noi ne-am imbracat spiritul citind din eclesiast.

in fine, vecinul s-a mutat intr-o vila la sosea cu gard mare, bodyguard si piscina. am rezistat si de data aceasta eroic, citind richard iii. a urmat o a doua vila - la munte. dupa ce am vazut-o, ne-am consolat cu macbeth. o a treia - la mare: am recurs la invierea lui tolstoi, al carei efect l-am consolidat cu ghilgames, ghandi si declaratia de iubire a lui liiceanu. ne-am simtit cu mult mai bine.

l-au dat la televizor la o emisiune foarte populara. ne-am stapanit emotia cu o portie de caragiale. l-au dat a doua oara cu mare succes: am fi suferit daca nu ne-ar fi ajutat ananda coomaraswamy,
cartea lui iov si cazul wagner al lui nietzsche.

asa a trecut ceva mai mult timp... vecinul isi lua case, masini, iahturi, femei. noi raspundeam cu balzac, thomas mann, hegel,berdiaev. lupta era stransa, dar echilibrata. in sfarsit, intr-o zi l-au aratat cu catuse la maini, umflat de dna. am rasfoit atunci fericiti apocalipsa. dar peste vreo doua saptamani, vecinul nostru era eliberat si chiar si-a anuntat candidatura pe listele unui partid majoritar.
scarbiti, ne-am uitat in biblioteca. n-am mai vazut nimic. ne-am uitat pentru a doua oara. nu ne-a venit sa credem. pentru a treia oara ne-am uitat cu atentie. acelasi rezultat: citiseram toate cartile.

si atunci ne-a cuprins invidia...

popor roman, nu te-ai saturat sa stai pe locul mortului si sa fii condus de toti tampitii?"

(invidia de dan puric)
__________________
De junghi să aivă parte şi de lance, de bâtă noduroasă şi de spată,
De paloş zdravăn, de cârlig de cange, de ghiont cu ghioagă-n ghinturi fericată,
De suliţă călită, de săgeată, de furcă, de ţapină, de baltag,
De furi pândind la coturi de drumeag
Să-i hăcuie, să-i jefuie de pungă, să-i spintece, în inimi să-i împungă.
La beregăţi să-i sângere puţin; în beciuri de Ghehenă să ajungă,
Crâşmarii care toarnă apă-n vin !
rrs85 is offline   Reply With Quote sendpm.gif