View Single Post
Old 13 Sep 2010, 16:22   #792
civica65
Senior

civica65

Sergiu Nicolaescu şi-a regizat moartea!

Marele regizor Sergiu Nicolaescu şi-a propus ca, pînă la sfîrşitul vieţii, să mai facă un singur film, film care va coborî cortina pentru vecie. Reporterii “Naţional” au reuşit să afle, în urma unui interviu în exclusivitate, cele mai de taină gînduri ale regizorului în vîrstă de 80 de ani. Răspunsurile cineastului au fost de-a dreptul cutremurătoare. După o viaţă în care a văzut aproape totul, Sergiu Nicolaescu trăieşte o bătrîneţe bîntuită de fantasmele trecutului. Implicat într-un proiect legislativ ce are ca scop revigorarea domeniului cinematografic, regizorul mai vrea să turneze şi un ultim film. Cel în care îşi imaginează, parcă, propria moarte.

Regizorul, bîntuit de fantasmele trecutului

“În această peliculă e vorba de un fel de concluzie, pe care o trag eu, acum, la sfîrşitul vieţii. Este punctul de vedere pe care îl am astăzi asupra trecutului”, a mărturisit maestrul reporterilor noştri. Scenariul peliculei are în prim-plan un bătrîn de 80 de ani (vîrsta exactă a lui Sergiu Nicolaescu, n.r.) care îşi trăieşte ultimele clipe de viaţă.

Filmul ultimei zile din viaţa lui

“Individul acesta se trezeşte de dimineaţă şi, în timp ce se bărbiereşte, se întreabă cine este cel pe care îl zăreşte în oglindă”, spune regizorul, lăsînd să se înţeleagă că acesta este momentul în care personajul său ia decizia de a se sinucide. “Mai departe, bătrînul coboară la metrou, ia un tren fără o destinaţie precisă. Aici el întîlneşte o serie de indivizi. Unii îl recunosc, alţii habar nu au de el. Privind la ei, cum urcă şi coboară din tren, bătrînul îşi retrăieşte propria viaţă”, mai dezvăluie cineastul din secretele ultimului său film. Mărturisirile ce au urmat au fost de-a dreptul delirante. “Finalul acestui film, cu care eu mă identific, îl văd în felul următor: bătrînul ajunge la capăt de linie. Cînd ajunge la suprafaţă, zăreşte o clădire din asta superbă, înaltă, cu douăzeci şi ceva de etaje, pe aici pe undeva (regizorul a indicat clădirea Televiziunii Române, n.r.). Se urcă în clădirea aia şi ia liftul. Tot aşa, intră şi ies oameni şi mai are şi cu ăştia o discuţie, două. Se urcă pe acoperiş şi… se duce la margine… zîmbeşte şi se aruncă în gol. Gata! Atît am avut de spus”, a mărturisit Sergiu Nicolaescu reporterilor “Naţional”. Mai mult, maestrul crede că sfîrşitul său nu este departe. “Cît mai am de trăit. Un an. Pe mine personal nu mă încălzeşte cu nimic dacă îi pare rău cuiva sau nu că nu mai sînt. Realitatea e că nu îmi mai doresc decît să mai fac un film”, s-a confesat Sergiu Nicolaescu reporterilor noştri. Pe finalul discuţiei, regizorul, care este şi parlamentar, membru în comisia de cultură a Senatului, a ţinut să mai spună că încearcă prin orice mijloace să schimbe Legea Cinematografiei. “Din cauza acestei legi, plină de malformaţiuni, filmele româneşti sînt atît de sărace, lipsite de fond. Din cauza asta, regizorii tineri sînt obligaţi să inventeze noi sisteme şi pînă la urmă vor ajunge la filmul mut”, a mai declarat, plin de regrete, Sergiu Nicolaescu.

Cele mai importante filme ale maestrului

- Pelicula “Mihai Viteazul” a fost realizată de către Sergiu Nicolaescu în 1970, iar bugetul său a fost, la acea vreme, echivalentul a circa 500.000 de dolari. De altfel, filmul ocupă locul trei în topul celor mai apreciate producţii istorice din toate timpurile, alcătuit de faimosul site IMDB (Internet Movie Database).

- “Ultimul cartuş” s-a bucurat de bagheta regizorală a maestrului Nicolaescu în 1973, fiind o continuare a la fel de celebrului “Cu mîinile curate”.

- “Supravieţuitorul” este o continuare a faimoasei serii cu comisarul Moldovan, regizat de către Sergiu Nicolaescu în 2008. “La piece de resistance” a peliculei a fost apariţia nud a frumoasei Ileana Lazariuc, în rolul Zaradei.

- Pelicula “Mircea” a fost produsă în pragul Revoluţiei, în 1989 şi filmată în Germania Federală, iar despre ea, Sergiu Nicolaescu declara la un moment dat că "este un film foarte important”.

- Filmul “Cu mîinile curate”, regizat în 1972, a lansat cea mai celebră serie de filme de acţiune din cinematografia românească, cea a comisarului, şi este un adevărat thriller care îmbină genul poliţist cu intrigile politice.

http://www.ziarulnational.com/stiri/...gizat-moartea-

Last edited by civica65 : 13 Sep 2010 at 16:27.
civica65 is offline   Reply With Quote sendpm.gif