sigur ca in privinta viitorului suntem cu totii obligati sa ne pronuntam agnostici, dar e ffffffffffff greu de imaginat ca vom intelege vreodata notiuni precum: infinit spatial si temporal, eternitate, atemporalitate, sau neant.
pe de alta, e din nou fff greu de imaginat ca adevarul absolut sa fie atins pe cale rationala, pt ca aceasta e infinita. avand in vedere la ce nivel ametitor a ajuns sa se ramifice stiinta astazi, cu cat inaintam intr-o directie cu ata aceasta se ingusteaza. vom ajunge sa stim totul despre nimic, cum se spune. doar savatului singur care se va dedica domeniului sau infinitezimal ii va fi accesibila adevarul ala infinitezimal... si doar ala, pt ca pe celelalt domenii fiint nevoit sa le sacrifice din imposibilitatea de a alerga in acelasi timp dupa mai multi iepuri, nu va putea ajunge nicicum la o viziune general si in acelasi timp profunda pana in straturile ontologice ale lumii. numai cand te gandesti la complexitatea coplesitoare a organismului omenesc ti se inmoaie genunchii. in cate sute sau mii de ani am putea ajunge sa cunoastem in profunzime creierul uman?
deaceea, eu inteleg ca unicul mod de catre "marea lamurire" nu poate veni pe aceasta cale ci pe o alta. a intuitiei, a revelatiei - si care se afla la capatul drumului catre cunoasterea de sine (in sens spiritual vorbind). posibilitatea extragerii intuitive a sensului suprem al lumii nu e idee teribilista pe care am visat-o intr-o noapte, ci s-a format din acumularea in timp de marturii ale altor oameni mai... "norocosi" decat multimea profana. sigur, o sa vii sa-mi spui: "de unde stii ca spuneau adevarul? ai dovezi?" . nu stiu si nu pot sti, in sensul asta... dar "STIU" .
|