View Single Post
Old 06 Sep 2010, 22:26   #751
marius_em
Guru

marius_em

Eu sunt sigur, si o stiti cu totii, ca in anumite conditii e posibil ca in anul 2010, undeva intr-un sat din Romania, oamenii sa fie convinsi (de un preot mai zelos) sa omoare un om pentru ca e ateu. E un scenariu plauzibil. Nu acelasi lucru l-as putea spune daca situatia ar fi inversa, sa fie linsat un crestin intr-o comunitate de atei, cu atat mai putin de agnostici.

La un moment dat omul va trebui sa accepte misterul vietii, sa nu caute scurtaturi, sa caute raspunsuri folosind ratiunea, nu doar imaginatia. Daca ateii s-au nascut degeaba, cum scria cineva mai sus, de fapt ne-am nascut toti degeaba. Refuz sa cred intr-un D-zeu vanitos, intr-un D-zeu ce are nevoie sa crezi in el, fara ca el sa-ti ofere nici o dovada ca exista. Refuz sa cred intr-un D-zeu ce l-ar fi pedepsit, cum s-a insinuat aici, pe Hawking cu o boala teribila, pentru ca acesta pune la indoiala existenta sa. Refuz sa ma tem de D-zeu, si mi se pare absurd ca se promoveaza frica de D-zeu, facandu-l un fel de tiran isteric, ce nu suporta sa iesi din cuvantul sau. Nu pot sa nu vad inadvertentele de gandire logica din Biblie, din ce spun preotii, din comportamentul Bisericii "sfinte", din moralitatea credinciosilor. Nu pot sa nu vad ca sunt atatia oameni in lumea asta, cu atatea religii, si ca inaintea crestinismului s-a crezut de cine stie cat timp in diferiti zei, fara nici o legatura cu Iehova. Nu pot sa nu vad ca unii oameni au pur si simplu nevoie sa creada, nu dintr-o nevoie de iluminare, dintr-o nevoie de intelepciune, ci pentru ca le e pur si simplu frica. Le e frica de necunoscut, le e frica de lumea in care traiesc, le e frica de moarte, si pana la urma de ei insisi, de deciziile pe care le fac in viata. E infricosator sa stii ca doar tu esti repsonsabil de destinul tau, doar tu ii poti da sens, ca nu exista nimic acolo sus care sa te urmareasca si sa te indrume. De unde si retorica "intr-o zi, cand iti va fi mai greu, te vei ruga lui D-zeu", sau cea cu pariul lui Pascal.
Nimic nu e vesnic, nici macar crestinismul, sau nici o alta religie. Istoria ne-a aratat asta. Miturile vor fi reciclate, cum au mai fost, insa tot ce e astazi, toate traditiile, toate dogmele, invataturile, etc., intr-o zi vor fi subiect de mitologie. Probabil, atunci oamenii isi vor gasi alte motive pentru a-si da in cap unul altuia.