View Single Post
Old 06 Sep 2010, 22:20   #749
c.ghevara
Guru

c.ghevara

Originally Posted by dragonfly_drk:
crestinii nu au averi... eu sunt crestina si n-am un leu in buzunar... si in plus ar trebui sa fie un gest curajos sa fi ateu intr-o lume plina de crestini... eu cred ca asta e singurul lucru pentru care respect ateii.

Nu toţi creştinii sunt fără un leu în buzunar Înseamnă că poţi să mă respecţi
Nu cred în existenţa lui Dumnezeu. Asta nu înseamnă că nu îi respect pe adevăraţii creştini, aşa cum respect orice om care acţionează conform principiilor sale. Pentru mine, Dumnezeu are caracter dual. Aşa ca lumina: corpuscul şi undă, continuă şi discontinuă. Am învăţat cu toţii asta la fizică, dar ne e greu să pricepem. La fel cu Dumnezeu: există şi nu există simultan. Există şi "funcţionează" pentru cei care cred, nu există şi nu produce efecte, pentru cei care nu cred. Întâmplător, sunt de partea cealaltă, dar asta nu înseamnă că nu îi aprob, că nu îi înţeleg sau că îi privesc de sus pe creştinii adevăraţi.
Credinţa nu e o chestiune de opţiune, afirmarea ei, da. Să crezi sau să nu crezi nu e o decizie pe care să o iei, ca la înscrierea într-un partid. Gata, de mâine cred în Dumnezeu, sau gata, nu mai cred. De aceea nu ai niciun merit, dacă crezi sau dacă nu crezi. De fapt, nici măcar nu sunt sigur că există mulţi credincioşi. Există doar mulţi oameni care vor să creadă şi afirmă că sunt credincioşi.
Sigur, credinţa îţi poate face viaţa mai uşoară: poţi transfera o parte din responsabilităţi şi din răspundere. Personal, prefer un om care încearcă să fie bun, drept şi corect, îşi iubeşte aproapele, nu ucide, nu fură etc nu pentru că se teme că va fi pedepsit sau vrea să fie răsplătit, ci pentru că aşa vrea să fie.
Posta cineva mai sus un citat din Ţuţea Eu îmi amintesc altceva. Parcă în "Exerciţiu de admiraţie", în pat, într-un cot cu şepcuţa în cap, a ridicat mâna pentru a sublinia ceea ce spunea: Dacă Cioran spune că Dumnezeu nu există, el are dreptate. Eu cred că înţeleptul mistic Ţuţea, ca un maestru zen, a avut revelaţia acestui paradox - caracterul dual al lui Dumnezeu.

Last edited by c.ghevara : 06 Sep 2010 at 22:28.
c.ghevara is offline   Reply With Quote sendpm.gif