@Sergiu:
Si eu cred cu destulä convingere într-o variantä foarte apropiatä de a ta: "varianta spre care ader eu e că Dumnezeu a creat lumea la un moment dat și a făcut-o să pară că era aici de la începuturile timpului". Asa-zisul "haos" era de fapt nimicul total: non-spatiu si non-timp, un punct geometric si stationar de energie potentialä omnipotentä, omniscientä si omniconstientä. In "clipa când" s-a hotärât sä "se întâmple" (notiuni groaznic de conventionale, pe care le folosesc doar asa, ca bazä de discutie - cäci timpul încä nu exista, deci "când" si "s-a hotärât" sunt foarte relative), o parte din ea s-a convertit în masä - care, evident, avea nevoie de dimensiuni (spatiale si temporale), asa cä, spontan, si-a creat si spatiu, si timp. (Deci: E = mc2.) Nouä ne e greu sä imaginäm asa-zisul "înainte de" si asa-zisul "în jurul", instinctiv plasäm acolo tot un timp si un spatiu, infinite si ipotetice - dar e fals: atunci si acolo nu exista chiar nimic! (Observati multe din întrebärile si ipotezele de mai sus, tributare acestei conditionäri.)
Grof o numeste "Constiinta Cosmicä", termen pe care-l gäsesc foarte adecvat.
|