View Single Post
Old 02 Sep 2010, 12:01   #589
marius_em
Guru

marius_em

Pai, am spus ca e o teorie, e un scenariu. Pana la urma nu exista prea multe date pentru a da un raspuns exact. Si cum mai spuneam, fizicienii sunt sceptici, pentru ca s-a constatat ca expansiunea nu incetineste, ci accelereaza. Sunt mai multe variabile, pe care mi-e greu sa le inteleg sau sa le explic, una din ele fiind natura si rolul materiei intunecate(un concept pur teoretic si asta) in aceasta expansiune. Pe scurt, mai pe intelese, tocmai datorita acestor necunoscute, acest scenariu e posibil.
Atractia universala nu depinde doar de distanta, asa cum ai explicat corect, ci si de densitatea corpurilor. Ori daca materia se maseaza in corpuri indeajuns de mari care sa propage o forta gravitationala care sa incetineasca exapansiunea Universului, eventual o va opri, si apoi o va inversa. Un rezultat posibil fiind un nou Big Bang, desi si aici exista pareri diferite, cum ca toata materia s-ar comasa in mai mult gauri negre.
Cum spuneam, mi-e greu sa inteleg multe in afara de ideea generala, sunt multe variabile, multe concepte teoretice ce sunt luate in calcul, constanta cosmologica, viteza de expansiune, "escape velocity", materie intunecata, energie intunecata, densitatea critica. Si tocmai pentru ca sunt necunoscute, fizicienii pana la urma speculeaza cu diferite scenarii. Cauta pe google 'Ultimate fate of the Universe', ca sa te lamuresti mai bine.