View Single Post
Old 30 Aug 2010, 01:18   #89
Alice_Fluture
Guru

Alice_Fluture

Talking

Un scenarist american foarte bun (parerea mea subiectiva, dar nu numai eu zic asta) zicea pe undeva ca nu scrii cu adevarat un scenariu pina nu ai 10 "scenarii" in spate pe care ti-e din ce in ce mai jena sa le dai la citit dupa ce-l scrii pe al 11-lea. O fi asa, n-o fi asa? Ce e sigur este ca dupa fiecare (minim) 70+ de pagini coerente de Poveste pe care le scrii, inveti ceva. Cu speranta ca mai si citesti una-alta despre "craft" intre timp. Asa ca ia ziceti si voi, dragilor, care e primu'-primu' scenariu de lungmetraj pe care l-ati scris?

Doamne, fereste, nu iau apararea ideii lui Daniel... Brrr! Daniel, ai o virsta la care daca stai strimb si judeci drept iti vei da seama ca absolut toti cei care au postat aici au cele mai bune intentii si fata de tine dar si fata de un eventual film pe care ai putea sa-l faci. Asa ca nu confunda atitudinea lor fata de potentialitatea acestui film al tau cu marea bunavointa pe care au dovedit-o fata de tine ca persoana. Cu totii vrem sa vedem cit mai multe filme indie romanesti, dar vrem sa si merite sa le vedem. Tu nu vrei acelasi lucru?

Dar v-as propune un mic exercitiu, pentru ca e amuzant sa te gindesti retrospectiv, sa-ti dai seama daca ai plecat de undeva cam tot din zona asta absconcsa pe unde se invirte si ideea lui Daniel... sau erati in partea aialalta, a metaforelor, a viselor demne de marele ecran (in visele scenaristului incepator care erati - vorbesc generic), a chestiunilor abstracte cu calu' alb care trece strada in faptu' noptii, cind bate ceasu' din piata fix ora doua si un sfert... sau aveati vreo codana la nudu' gol, deh, chestiuni artistice, mda...

Dincolo de chestiunea cu scenariul, draga Daniel, ai scris vreo povestire scurta sau ai vreo alta idee de scurt sau lung metraj? Sau esti "incremenit in proiect" si nu ti-ai mai notat nimic in "carnetelul cu idei"?

Pe partea de regie/productie nu am comentarii. Se fac acum filme si cu telefonul mobil, poate ai mai mult potential nativ la decupaj decit la naratiune... Dar si naratiunea se invata, 99%

Insa exista si perle atit de pretioase precum minunatul indie clujean "Inapoi in cartier" care merita o vizionare in gasca. E ceva de groaza, de ris cu lacrimi si durere de diafragma... Numai un cinefil adevarat poate aprecia valoarea acestei "capodopere". Poate vom avea bucuria sa vedem si tripletii astia in aceeasi categorie. Desi eu sper ca Daniel va avea totusi curajul sau doar curiozitatea sa puna mina pe un aparat foto si sa filmeze, acolo, 2-3 cadre din care sa faca o povestioara... Intre timp se va lamuri si daca vrea sa fie un mic Serge, sa le faca pe toate, sau isi va alege numai 1-2 "functii" de pe generic. Si daca va dori in continuare sa fie scenarist, sigur va mai scrie ceva, poate mai coerent, chiar daca tot in ideea de comercial (ura! pentru sanatatea cinematografiei nationale ), apoi va mai trece o vreme si va ride singur de primul lui scenariu, asa cum facem toti, chiar daca unii dintre noi nu recunoastem nici in fata oglinzii ca am scris vreodata ceva atit de (insert favorite derogative word here) ca primul nostru scenariu...
Passion. No one wants to finance the film of a passionless individual. What most people want is to ride your passion. They want to feel that they're part of something magnificent and exciting. And if you're not passionate - fake it. - R. Avary

Last edited by Alice_Fluture : 30 Aug 2010 at 01:21.
Alice_Fluture is offline   Reply With Quote sendpm.gif