Originally Posted by Pitbull:
Originally Posted by Pashpix:
...a declarat apreciatul regizor.
|
Foarte adevärat:
Notorietatea îl expune pe Serj tuturor aprecierilor.
Plebea îl apreciazä pozitiv, fanatic, adulator.
Mintile creditabile îl apreciazä negativ, impartial, dispretuitor.
(A aprecia = a evalua, a estima, a valoriza; aprecierea poate avea ambele sensuri: pozitiv sau negativ.)
|
Nu ne place, dar e adevărat. Dacă întrebi spectatorul de rând: "Spuneţi-mi un nume de regizor!", va răspunde "Sergiu Nicolaescu". Chiar mai repede decât să numească un regizor de renume mondial! Pe pariu! Nicolaescu a învăţat câteva şmecherii
of the trade pe care le aplică cu sfinţenie. Sunt puţine, dar funcţionează, şi spectatorul obişnuit nu îşi dă seama când e vorba de un autoplagiat şablonard. Spectatorul nu înţelege ce i se poate reproşa, ca regizor, lui Nicolaescu, şi asta nu i se poate explica prin critici rafinate. Spectatorul are nevoie de exemple - filme! Nu avem dreptul să condamnăm spectatorul pentru gusturile lui. Filmele cu adevărat bune au de partea lor şi aprecierea criticii, şi aprecierea spectatorului. Oricât ne-am ascunde după deget, filmele româneşti "bune" de după 89 au doar aprecierea criticilor. Văd la televizor destule filme americane proaste, de nivelul "Supravieţuitorului", care, repet (ca să nu mă înţelegeţi greşit), e o imbecilitate dezgustătoare. Dacă spectatorul român mai poate înghiţi produsele lui Nicolaescu, o face doar influenţat de succesul său din trecut, şi pentru că nu are termen de comparaţie în filmul românesc de gen. Şi asta nu mai e problema lui Nicolaescu!