Originally Posted by Disciple:
Ricutza:
1. Ar vrea publicul sa vada, marele public, un film asa greu cum este "Inception"?. Mie imi e cam greu sa cred pentru ca ei au alte asteptari.
2. As fi putut sa pun si "Star Wars", dar LOTR a fost un exemplu de promovare excelent gandita. Nu ca filmele ar fi fost mai slabe...
3. Pai, da, dar lui nu i-a prea reusit, nu? Am si spus, initiativa e foarte buna, insa rezultatul finit a cam lasat de dorit ( ce rima!)...
|
1. Cred ca ar fi bine sa nu ne mai gandim la ''marele public' ca fiind format din multi oameni prosti, eventual care sa se uite doar la telenovele. Personele pe care le cunosc eu care se duc cel mai des la cinema, sunt extrem de inteligente. De ce aleg filme de actiune, in defavoarea filmelor de festivaluri sau filmelor romanesti, e simplu de inteles. Pur si simplu savureaza spectacolul cinematografic. Asta neinsemnand insa ca nu-i duce capul sa inteleaga un film ca Inception (care de altfel nici macar nu e asa de dificil).
In utlimul an sunt doua filme despre care eu sa fi auzit de la multa lume (insemnand prieteni, colegi de serviciu sau cunostinte) ca fie le-au vazut fie urmau sa le vada. Primul e Avatar, si al doilea e Inception.
Deci ca sa raspund intrebarii tale, da marelle public se duce sa vada Inception si e capabil sa-l si inteleaga.
2. E destul de greu sa judecam campaniile de PR, noi cei care de altfel nici nu ne ocupam de PR. Din punctul meu de vedere o campanie de succes de PR este cand iei o chestie la care in mod normal nu s-ar uita nimeni, si o prezinti intr-un asemenea fel incat lumea se buluceste sa o vada. Nicui unul dintre exmplele date de tine, nu mi se pare ca sunt relevante.
Cartile lui Tolkien au lansat un intreg stil de literatura. In romania nu vezi foarte bine asta, dar crede-ma ca intru in librarii si gasesc un raft destinat literaturii universale de fictiune, si tri rafturi de carti fantastice cu elfi, orci si dragoni. Si asta peste tot, in toata librariile, in toate bibliotecile. Nu-mi poti spune ca in conditiile astea, prima ecranizare dupa Tolkien (parintele acestei mode) nu va avea din start o serie de fani curiosi.
Acelasi lucru si la Star Wars..nu poti sa-mi spui ca un film care era atat de diferit de restul, in care erau robotei (adica nu oameni costumati in roboti) si tot felul de creaturi, nu atragea din start atentia tuturor.
Legat de strategia de marketing a lui Inception, nu mi se pare nimic remarcabil, ba din contra. Au facut si trailerele si posterul atat dee asemanator cu the Dark Knight, incat ar fi putut foarte bine sa piarda multimea de spectatori care s-au dus sa vada un film comparabil cu Mememento (din punct de vedere al continutului).
Daca tii insa mortis sa decoperi strategii de PR de succes, eu m-as uita mai degraba la filme ca Titanic, Romeo+Juliet, in care povestea in sine are toate sansele sa nu mai intereseze pe nimeni.