Guru
|
„Eu când vreau să fluier, fluier”. Ce şanse are să obţină o nominalizare la Oscar (Gândul)
Lungmetrajul "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, este propunerea României la premiul Oscar, la categoria "Cel mai bun film într-o limbă străină", pentru gala care va avea loc în 2011
Şase critici de film şi un regizor au făcut parte din juriul care a ales să trimită la Oscar "Eu când vreau să fluier, fluier", filmul regizat de Florin Şerban care a câştigat la Festivalul de la Berlin marele premiu al juriului - Ursul de Argint - şi distincţia "Alfred Bauer". Între ei, Eugenia Vodă, critic de film şi realizator TV, Magda Mihăilescu, critic de film, Cristina Corciovescu, critic de film, Mihai Chirilov, critic de film, directorul artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (Cluj-Napoca). "E onorant să fii propus pentru nominalizarea la Oscar, e onorant şi pentru mine, şi pentru echipă să fii cel mai bun film din ţară. Dar până să ajungi să fii nominalizat mai e, fiecare ţară trimite câte o propunere, se strâng astfel vreo 80 de propuneri, dar doar cinci filme sunt nominalizate", a declarat Florin Şerban pentru Gândul.
Membrii Academiei americane de film decid care vor fi fericiţii nominalizaţi la categoria "Cel mai bun film într-o limbă străină" în ianuarie, dar să ajungi între primii cinci presupune mult mai mult decât să faci un film bun. "Sunt angajate firme de lobby, trebuie să-ţi faci o publicitate agresivă, seamănă cu o campanie pentru preşedinţia SUA", a văzut regizorul român. Dacă te uiţi ce filme străine au câştigat Oscarul, vezi că membrii Academiei americane de film premiază spectacolul, bugetul considerabil şi originalitatea unei pelicule. "Originalitatea, una dintre caracteristici o avem sigur, coroborată cu un anumit tip de spectacol. Dar niciodată Academia americană de film n-o să îşi dea cu stângul în dreptul şi nu o să premieze un film cu buget prea mic. Asta nu înseamnă că este imposibil, nu sunt pesimist", continuă Florin Şerban.
"Eu când vreau să fluier, fluier" a avut un buget de circa 900.000 de euro, din care finanţare de la Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) în valoare de 250.000 de euro, infim dacă e să compari cu sumele vehiculate în industria americană de film. Totodată, proiectul "Eu când vreau să fluier, fluier" a primit două premii la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo: în 2009 a primit servicii de postproducţie în valoare de 80.000 de euro, iar în 2008 a primit premiul The Magic Box Service la CineLink.
În viitorul apropiat, "Eu când vreau să fluier, fluier" va avea premiera în SUA şi în Canada, unde este reprezentat de o casă de distribuţie micuţă, dar puternic, crede Florin Şerban. După părerea lui, filmul are şanse să prindă la publicul american fiindcă e construit în jurul unui erou, un erou cu aspiraţii, un erou care merge până la capăt. Dar asta nu înseamnă neapărat că o să le placă şi celor care decid cine merge la Oscar şi cine nu. "E o comisie extrem de mare, în care există mari producători care au produs filme acum 30 de ani şi care nu accepta nici măcar filmele independente americane", spune Florin Şerban.
Şi regizorul Radu Muntean crede că filmul ar putea să fie pe gustul americanilor. "Îmi scapă criteriile după care este ales un film, dar până la urmă nu e important. Puţin îi interesează pe americani de aceste criterii.
Totuşi, s-ar putea să aibă mai mult succes decât alte filme. S-ar putea să le placă americanilor. E greu de zis. Orice fel de participare la Oscar e greu de intuit", a declarat el pentru Mediafax. Pe de altă parte, regizorul Cristi Puiu vedea în trimiterea unei propuneri româneşti la Oscar un act de rutină. "Povestea asta cu Oscarul este o prostie. Au şi ei o chestie de bifat şi o bifează. Cine sunt aceşti specialişti care aleg filmele? Ce altceva poate însemna o nominalizare la Oscar sau chiar câştigarea premiului decât capital de imagine, să ne putem spune că nu suntem nici noi aşa tâmpiţi", a declarat Cristi Puiu pentru Mediafax.
Nominalizările, anunţate pe 25 ianuarie
Propunerile ţărilor trebuie să fie primite de Academia americană de film până la 1 octombrie şi fiecare ţară poate avea o singură propunere. Nominalizările la premiile Oscar 2011 vor fi anunţate pe 25 ianuarie, la Samuel Goldwyn Theater din Los Angeles, iar cea de-a 83-a gală a premiilor Oscar va avea loc, tot la Los Angeles, pe 27 februarie 2011. Anul trecut, propunerea României la premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină a fost "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu.
|