View Single Post
Old 15 Aug 2010, 18:19   #761
Pashpix
Guru

Pashpix

COMENTARIU APĂRUT ÎN "ACADEMIA CAŢAVENCU"

Sergiu Nicolaescu în filmul pentru copii "Cu minţile spălate"

Duminică dimineaţă, PRO TV dă în reluare Pistruiatul, cu viitorul senator social-democrat Sergiu Nicolaescu. Pentru generaţia mea, mă refer la puştii care au prins cozile la pîine, lapte, ouă şi hîrtie igienică, serialul ăsta cu ilegalişti care sabotau maşina de război nazistă a fost printre cele cîteva moduri plăcute de a ne petrece timpul liber în faţa televizorului Diamant alb-negru, înainte de a ieşi pe maidan, la o miuţă. M-am uitat cu o nostalgie teribilă la scenele alea jucate prost, la decorurile gogonate ale Bucureştiului anilor ‘40, însă, uşor-uşor, m-a apucat o senzaţie de usturime mintală. M-am întrebat ce mai caută totuşi această mizerie ideologică pe un post de televiziune în anul 2010.

Pe bune, dar filmul acela care mi-a perforat cîndva imaginarul eroic era, de fapt, o otravă pe care Sergiu Nicolaescu mi-a injectat-o în creierul moale, de pionier educat să creadă că tovarăşii comunişti erau destul de mişto. Şi zău că mi-ar plăcea ca, măcar în ultima clipă, bătrînul regizor social-democrat, care a spălat cadavrele ilegalismului comunist, să-şi ceară scuze faţă de generaţia mea pentru că a vrut să ne păcălească cu Pistruiatul.
Pashpix is offline   Reply With Quote sendpm.gif