Originally Posted by omudindulap:
Cum ai cercetat visele si stiinta din spatele lor? Lumea pe care ai construit-o e de-a dreptul fascinanta.
Nu fac prea multa munca de cercetare cand scriu. Am abordat Inception in acelasi fel in care am abordat si in Memento memoria si pierderea memoriei, astfel ca tind doar sa examinez propriul meu proces – de a visa in acest caz – in cazul lui Memento era memoria – si incerc sa analizez cum functioneaza si ce ar putea fi schimbat si manipulat. Cum un set de reguli ar putea rezulta din propriul meu proces. Daca cercetarea intra in contradictie cu ceea ce vrei sa faci, tinzi oricum sa continui si sa realizezi ce ai inceput. Asa ca, la un anume punct am realizat ca, daca incerc sa atrag un public, a fi cat mai subiectiv posibil si a incerca sa scriu ceva total neprefacut este alegerea corecta. Serios, e inspirat din propriul meu proces de visare, din experienta proprie.
|
Citeam mai mult sau mai putin atent postarile de pe forum de pana la momentul acestui mesaj, si nu-mi puteam da seama cum in general lumea a comparat Inception cu o multime de filme, mai putin cu cel care mi se pare cel mai relevant, respectiv Memento.
Avem acelasi personaj principal masculin, cu diverse probleme psihologice, suspectat de a-si fi omorat sotia, care continuie sa-l bantuie si de imaginea careia nu poate scapa. Iar in final spectatorul trebuie sa se confrunte cu aceeasi dilema: vis sau relitate. Prietenul meu mi-a zis inca din primele 5 minute ca: "sa vezi ca si asta se termina ca Memento si in final o sa vezi ca totul e un vis".
Nu stiu din ce motive ati mers voi la film, dar eu clar m-am dus in ideea ca voi vedea ceva in stil Memento dar mult mai spectaculos si cu un buget mult mai mare.
Si intr-adevar, premisa filmului este peste The Dark Night, si alte filme de actiune, dar confirma zicala ca "banii n-aduc fericirea", lui nolan neiesindu-i un film comparabil valoric cu Memento.
Problema cea mai mare pe care o am eu, este ca nu ma intereseaza daca totul e vis sau realitate. Nu ma intereseaza daca titirezul se opreste sau nu. Pentru ca daca totul e un vis (ca sa citam din clasici), atunci cine viseaza? Adica la Memento erau totusi doua optiuni: fie el era Sammy si atunci si-a omorat sotia cu injectiile de insulina, fie nu era Sammy si atunci sotia lui a murit violata. Deci, dupa ce se temrina filmul, avea rost sa te intrebi pe care din variante ar trebui de fapt sa o alegi. Dar aici, de vreme ce daca totul e un vis, nu stim nimic despre Cobb, care e sensul? Poate ca de fapt nici nu e visul lui, poate ca e al lui mal, poate ca nici nu are sotie si copii, nu e nimic in film car epoate fi luat ca certitudine.
Asa ca pentru a nu face experienta acestui film total inutila, eu aleg sa consider (desi vad niste semene ca lucrurile ar putea sta si altfel) ca titirezul se opreste, bazandu-ma in special pe faptul ca in plan sonor jucaria incepea sa dea semene de incetinire, poticnire si o viitoare oprire.
Una peste alta, n-as putea spune ca nu mi-a placut deloc filmul, si este oricum mult peste majoritatea block-bustere-lor din prezent. Dar mi se pare ca totul e un pic prea limitat si conventional. Sau cum ar zice profa mea 'cuminte".