View Single Post
Old 22 Jul 2010, 18:31   #38
Ipu
Discipolul Diavolului

Ipu

Originally Posted by Pitbull:
Ipule, ai väzut "...Gruber"?

Nu, nu l-am văzut. Dar vă cred pe cuvânt pe voi, cei care l-ați comentat aici, iar trama mi-e cunoscută din multe cronici. Vara..., filmul în jurul căruia am alcătuit lista de anti-românisme mai virulente ori mai anodine de mai sus, sortate în ordine cronologică, Vara... zic nu poate fi mai puțin condamnabil numai pentru motivul că dimensiunile masacrului sunt mult mai reduse decât în cazul incidentului de la Iași descris de Gabrea. Dimpotrivă, el e mai generalizator și nu are nici măcar scuza de a pleca de la teza deculpabilizării altora (a concetățenilor de adopție ai regizorului Călătoriei, finanțatorii filmului).

Aș vrea totuși să remarc similitudinea de distribuție și de subiect (militari români ucigând cu premeditare civili nevinovați) dintre cele două filme. Există o stranie continuitate între ele, dincolo de lipsa de racord dintre cele două regii - una elegantă, fină, poetică; cealaltă, frustă, brutal-cabotină, deductibilă după Cocoșul decapitat, . ...Gruber e un soi de „După 20 de ani” al Verii...