Originally Posted by keepwalking:
asa.
as vrea sa-i intreb pe oamenii care mai intra pe aici daca au in minte vreo secventa memorabila dintr-un film al noului val.
dar una asa, care sa-i emotioneze la culme prin jocul actorilor, sau sa contina niste replici foarte destepte, sau poate un cadru extraordinar, o coloana sonora care-ti faca pielea gaina, sa te caci de emotie amintindu-ti-o.
|
Cate asemenea momente exista in toata istoria cinematografiei mondiale?
Pentru 10 ani de cinematografie intr-o tara care nu e mama tuturor monumentelor artistice, o capodopera ( "432" ) si alte cateva filme "doar" excelente eu zic ca nu-i rau deloc.
O replica geniala nu tre' sa fie neaparat desteapta in sine, ci poate fi desteapta prin relevanta. Balbaiala unui cretin de obicei nu spune nimic, dar poti sa ascunzi ceva in spatele ei care sa-i dea o greutate enorma.
Cat despre momentele de o intensitate emotionala astronomica, eu nu cred ca am trait mai mult 4 sau 5 in toata viata mea de cinefil. Cred ca ar intra aici un "Blue Velvet" , un "Antichrist" , un "A Clockwork Orange" ... si intra categoric in compania asta selecta si "432" cu scena din hotel, cand se oracaie Vlad Ivanov. Faza asta ma poate electrocuta numai din memorie.
Oricum, alte secvente tari, dar totusi din alt registru, cu bataie indirecta, care trec intai printr-un filtru rational intai, sunt : "Nu te parasesc iubire" , "Dictionarul" , " partida de tenis" , melodia de la final (!) - din "Politist, adj. " ; cina si episodul din baie... tot din "432" ; din " ... Lazarescu" cam tot personajul e un tour de force emotional, dar in special primul control din spital... etc.