Celor care mai au curiozitatea masochistä de a se uita prin acest topic, le voi da urmätorul exemplu:
In 1988, am fäcut "Färä lumini de pozitie", un road-movie cu multe secvente feroviare, de 26 de minute. La nivelul real al costurilor de atunci, un asemenea film, la metraj normal, ar fi costat cam 6 milioane de lei; la o treime din metraj, asadar, ar fi fost cam 2 milioane si ceva. Mie mi-au dat 800.000 (adicä, o treime!) si mi-au zis: "Descurcä-te!" Când am discutat cu Pivniceru, a zis: "Mäi bäieti, de ce nu vreti voi sä lucrati studenteste, pe genunchi?" Am lucrat studenteste si, cu pretul unor sacrificii inimaginabile din partea întregii echipe, cu actori plätiti jignitor de prost, cu nervi, oboseala, tensiuni, stress, si cu riscul iminent si continuu de a rata filmul (ceea ce s-ar fi si întâmplat, dacä nu aveam de partea mea o dozä uriasä de noroc!), am reusit sä-l facem. M-am rugat atunci la Dumnezeu sä mä crute pe viitor, si sä mä ajute sä fac filme cu buget normal. (Culmea, cinci ani mai târziu, la "Neînvinsä-i dragostea", povestea s-a repetat - de data asta, din cauza inflatiei.)
Numai cine n-a trecut niciodatä prin dementa unui platou de filmare, si stä tolänit pe margini, clevetind räutäcios, i-ar putea reprosa lui Porumboiu cä, dacä prima oarä s-a descurcat cu o sumä minimä, a doua oarä a lucrat si el în conditii financiare legitime.
Ca sä nu mai spunem cä, valoric, "Färä lumini de pozitie" si "Neînvinsä-i dragostea" ne le ajung nici pânä la genunchi excelentelor "A fost sau n-a fost" si "Politist, adj."!
Asta nu e räspunsul total la întrebare - n-am fäcut decât sä mai evidentiez o perspectivä importantä, de care profanii nu prea sunt constienti.
Un räspuns (foarte partial) la întrebare mai cuprinde urmätoarele elemente:
"A fost sau n-a fost" = 89 min.
"Politist, adj." = 115 min.
In "A.F.S.N.A.F.", jumätate din film este secventa din studio.
Porumboiu merita cu prisosintä acea subventie C.N.C. Si a folosit-o admirabil.
Hai sä däm cu pietre-n el, cä si-a fäcut cu un buget normal filmul, si nu s-a dedat la acte de eroism economic gratuit. Mai mare rusinea...
Last edited by Pitbull : 11 Jul 2010 at 10:36.
|