Ei, sunt interesante, cel putin ca documente. Acum cativa ani tin minte ca m-a contrariat o secventa in care am vazut blocurile la acea vreme noi din Dr. Taberei - cred ca ala e cartierul - intr-un spatiu ce aducea a teren viran: copacii erau foarte tineri, probabil abia plantati, eu avand o cu totul alta perspectiva asupra zonei, pe care o stiu inca din copilarie ceva mai bogata in vegetatie decat altele din Bucuresti.
Plus actorii, atat in sens pozitiv, cat si negativ. Apropo de sensul al doilea - era o politista (sau militianca, deh...) care cred ca era interpretata de nevasta lui Dragan. Este fascinant cat de prost poate juca!
O alta secventa memorabila este cea in care un arhitect sau director ceva interpretat de Besoiu agata niste bagaboante si le aduce acasa, un viloi demential dintr-un cartier vechi si bun - sa fi fost Cotroceni? - si, nevasta-sa fiind plecata, isi suna prietenii sa puna la cale o orgie. Pralinele faceau parte dintr-o retea de borfasi - ele ademeneau cate un fraier cu bani, ajungeau in casa, deschideau pe interior geamuri sau usi, il prosteau pe asta sa le scoata mai intai la carciuma, iar cat astia toti erau plecati, hotii intrau bine-mersi si-i devalizau boului casa. Ei bine, in secventa la care ma refer Besoiu le intreaba ca un domn, ce pula lui, daca au vreo preferinta: poate doriti la Doina, la Pescarus... La care una dintre ele i-o taie scurt si gros: la Bucur! - pe un ton cat se poate de cocalaresc.
Nu stiu daca Dragan chiar asta a vrut, daca macar actrita a avut o sclipire sau pur si simplu asa le-a iesit, dar in facultate o buna perioada ne-am referit la destule specimene asemanatoare - in genere studente la ASE, psiho sau Litere, de pe-acolo agatam, actoritele intrau la alta categorie, stii bine - folosind expresia respectiva, incercand pe cat posibil sa imitam si tonul tipei din film.
Si sunt destule motive pentru care seria asta merita studiata, si ca realizare si ca continut, macar pentru secventele-petarda. Stii tu, categoria aia, asa nu!
judex a avut un moment de revelatie in dimineata cand a postat asta.da! filmele romanesti din anii aia sunt filme"document".
si m-a facut si pe mine sa gandesc la fel.
astia sunt anii 80. ani de groaza pentru toata cultura, nu numai pentru cinema.
Last edited by rvn : 10 Jul 2010 at 17:41.
|