My new favorite movie. Kick-Ass m-a luat prin surprindere mai ales ca vazusem initial un trailer care imi crease impresia gresita. Credeam ca in cel mai bun caz va fi o comedie usoara care imi va smulge vreo 2 rasete pe parcurs ... si cam atat.
Filmul e o comedie. O comedie foarte buna (mai ales daca nu ai o problema cu omorul negru si cuvintele obscene) dar e mult mai mult de-atat. E un film de actiune. E un film de actiune atat de bun incat poate sta fara nici o jena alaturi de mai marii genului. E un film violent. Dar violenta nu e un scop in sine si nu se doreste a soca spectatorul prin asta. E un film cu super-eroi, dar unul care se abate (partial) de la tiparele uzate pana la refuz de studiourile hollywoodiene.
Se vede ca Matthew Vaughn a lucrat alaturi de Guy RItchie pentru ca omul e pur si simplu un artist in spatele camerei de filmat. Faptul ca toate studiourile au refuzat sa-i finanteze filmul a fost pana la urma o binecuvantare ascunsa intr-un blestem. A decis sa mearga pe cont propriu si nu a mai fost nimeni care sa-i sufle in ceafa. Nu a fost nimeni care sa-i ingradeasca creativitatea iar singura sa limita a fost bugetul, lucru care l-a fortat sa-si puna imaginatia la treaba.
Desi filmul are un buget mic comparativ cu filmele de profil asta nu se face simtit nicaieri. Decorurile sunt foarte bine realizate iar paleta de culori folosita e diversa. Rezultatul final e usor comparabil cu blockbusterele hollywoodiene. Acelasi lucru poate fi spus si de scenele de actiune care sunt una mai spectaculoasa decat cealalta si se axeaza toate pe coreografie si nu pe abuzul de efecte speciale. Nu stiu cand mai marii de la hollywood au ajuns la concluzia ca agitatul camerei e o idee buna dar un lucru e cert: Vaugn le poate da cateva lectii legat de cum ar trebui filmata o scena de actiunea calumea.
Actingul e la inaltime si pana la urma asta face diferenta. Filmul ar fi putut ceda in 100 de locuri dar nu a facut-o. Personajele ar fi putut cadea usor in ridicol dar din fericire nu a fost cazul. Mai mult decat atat ele par verosimile chiar daca vorbim de un tata dezaxat care isi impusca fetita in piept si apoi o duce la inghetata. E absurd. E tulburator. E scandalos. Functioneaza. Chloe Moretz si Nicholas Cage chiar dau viata personajelor si le fac simpatice publicului desi n-ar trebui sa fie.
Sufletul filmului se afla in relatia celor doi.
Ar mai fi multe de spus dar prea ma lungesc.
Ah, si sa nu uit: Kick-Ass e cel mai elocvent exemplu al efectului pe care muzica il poate avea in filme. O coloana sonora de exceptie care complementeaza perfect toate scenele, lucru fascinant daca e sa iei in considerare diversitatea stilurilor abordate. De la punk rock la western, de la muzica de emisuni pentru copii la muzica clasica, de la prodigy la elvis s.am.d.
And last but not least: Hit-Girl rules. Am crescut si eu ca majoritatea uitandu-ma la filme cu arnold, rambo, bruce lee, jackie chan, steven segal si mai nou jason statham, jet li s.a.m.d. si nu credeam c-o s-ajung vreodata sa zic ca o fetita (mai ales una de 11 ani) va intepreta cel mai bad-ass personaj pe care l-am vazut vreodata.
Show's over motherf*ckers