Originally Posted by keepwalking:
Ok, minimalistii isi vor urma cursul. Vor face filme de arta, fara spectatori. Insa asta e o intreprindere neprofitabila pentru producatori. Mai ales pentru stat, care contribuie cu 40-50% din bugetul filmului.
Statul plateste un producator sa faca o marfa care nu se vinde. Dar acelasi stat e acuzat de producatori ca ii dispar salile de cinema si n-au unde sa-si difuzeze filmele.
Mai e o chestie. Mare parte dintre regizorii minimalisti sunt si producatori. Macar in calitatea asta ar trebui sa incurajeze productia de filme cu succes la public.
|
din cite stiu eu cnc nu ofera granturi, ofera sume de bani care trebuie restituite in masura in care casa de productie/autorul doreste ca drepturile de proprietate asupra peliculei sa ramina in curtea sa.
daca banii oferiti de cnc nu sint restituiti in zece ani, filmul ramine in proprietatea cnc.
acum, uita-te in contabilitatea cnc si vezi cite filme - si ce filme - au restituit cnc-ului suma imprumutata! probabil ca acelea sint cele mai de succes filme romanesti (din moment ce au restituit suma). banii i-au adus de afara, in mare masura, unde societatea e mult mai stabila ca nivel de trai si unde publicul iubitor de filme intense si polisemantice ajunge mai usor la cinema. un public care, in acelasi timp, s-ar putea sa fie cu adevarat pretentios, cu un standard al calitatii bine definit. astfel, filmele in cauza s-ar putea sa fie si cele mai bune filme romanesti - cel putin din ultimii douazeci de ani.
o intrebare ar fi de ce sponsorizeaza cnc filme care nu vor restitui niciodata banii imprumutati si care n-au nicio valoare artistica ori comerciala (logodnici, pacala &co), filme care vor ramine in patrimoniul cnc si vor aduce fix 0 lei de pe urma folosirii lor? daca oferi bani unor proiecte/producatori care au restituit banii imprumutati in trecut ai o minima garantie ca s-ar putea sa se intimple si in acest caz la fel, ceea ce inseamna ca tu, ca institutie (cnc), ai si mai multi bani pe care sa-i implici in productia de film.
apoi, nu stiu ce te tot agiti cu filme de arta fara spectatori (in romania)! dintre toate filmele romanesti, oricum astea au avut cel mai mare numar de spectatori (432 si MDL).