Originally Posted by Windom:
Ba pot sa-i judec. Atita vreme cit fiecare gaozar candidat la primarie imi promite in campanie ca face ceva in sensul asta si ramine la promisiuni, am dreptul sa-i judec. Am patit-o si eu, de multe ori mergeam la film, eram singurul spectator si nu se facea. Mergeam seara, mai erau citiva si vedeam filmul. Dar l-au inchis si ne-au ingradit accesul la cultura pentru ca nu exista profit. Au mai deschis vizavi o banca si vreo 2 spelunci. Hai sa inchidem si bibliotecile ca oricum nimeni nu mai citeste, sa inchidem si casa de cultura, ca nimeni nu mai merge la teatru sau concerte. Si deschidem inca vreo 2 cluburi de manelisti. Acceptam si nu judecam.
|
Ai pus bine problema cu biblioteca, dar aici situatia e putin diferita. Poate nu scot ei profit, dar e utilizata. Lumea vine la biblioteca pentru ca alt mijloc de citit nu exista. Poti cumpara cartile, dar ar fi mult prea costisitor pentru romanul de rand sa cumperi fiecare carte pe care vrei sa o citesti. La fel si cu teatrul, nu ai alte conditii de a vedea o piesa de teatru (de fapt nu exista alt mod de a vedea, ca o piesa de teatru la tv aproape ca n-are sens) si din motivul asta lumea macar vine cat de cat.
Cand vorbim de cinematografie problema e alta. Filmele de cinematograf sunt foarte compatibile cu televizorul si calculatorul. Publicul are de ales intre a da bani pe bilet, eventual nu in cele mai bune conditii (fie ele legate de conditiile cinematografului de gen caldura, scaune, fie de ceilalti specatori din sala), si intre al vedea acasa, gratis, unde confortul e maxim.
Nu poti condamna autoritatile din punctul asta de vedere pentru ca e un fenomen diferit. Practic publicul arata ca nu vrea sa beneficieze de serviciul respectiv. Daca vin 5 oameni la film sau nici macari atatia e clar ca cinematograful ala e tinut degeaba.
Ii poti condamna din puctul de vedere de care zicem mai sus, al faptului ca nu incearca sa promoveze cinematografia ca arta sau poate din cauza ca nu reusesc sa convinga publicul ca o vizionare la cinematograf e mult mai speciala, o cu totul alta experienta. Dar ultimul lucru e relativ, mai ales atunci cand ai vreun cocalar langa tine care vorbeste 5 minute la telefon in timpul filmului, atunci chiar e o cu total alta experienta, negativa desigur.