View Single Post
Old 30 Jun 2010, 12:15   #108
Liviu-
Film Dissection

Liviu-

Originally Posted by Windom:
Cu doua cinematografe (inca) functionabile pe judet nu faci educatie artistica prin film. Mai intii trebuie refacuta infrastructura si in sensul asta numeni nu-si da interesul...

Nu-i poti judeca. Stiu cum era la cinematograful din Vaslui. Ma duceam in weekend sa vad pana si filme comerciale si de obicei eram 5-10 persoane in sala, dintre care 5 erau chiar grupul meu de prieteni. In conditiile astea e si normal ca s-a inchis. Apoi s-a deschis altul, dar aceeasi situatie si a avut aceeasi soarta. Era si problema ca dadeau filme ceva mai vechi, cam la cateva luni dupa ce apareau in Bucuresti, poate chiar jumatate de an. Oricum, mediul online e cel care a distrus cinematograful in provincie, dar nici nu prea ai cum sa relansezi provincia din punctul asta de vedere, oricat de mult ai investi in infrastructura.

Cat despre educatia artistica... e destul de rara pana si cand vorbesti de literatura. Atat timp cat filmul inca nu e recunoscut in tara ca o adevarata unealta artistica nu sunt sanse. Daca nici macar autoritatile nu fac ceva in sensul asta, de a ridica filmul in Romania la nivel de arta. Ii inteleg pe criticii care se bat cu atata indarjire pentru filmele noastre si in care e aruncat noroi din toate partile tocmai pentru ca incearca lucrul asta, ca filmele in Romania sa fie privite si ca arta, nu doar ca un bun de consum. Cred ca de la un critic de film am auzit urmatorul lucru (reprodus cu propriile cuvinte): ne tot mandrim cu pictura, sculptura, muzica clasica, literatura si alte arte la care in momentul de fata ori excelam mult mai putin ca inainte, ori aproape deloc, in conditiile in care cinematografia noastra e recunoscuta pe plan mondial. Cu ea de ce nu ne mandrim?

Cum poti educa pe cineva artistic? Sa vedem, poti obliga pe cineva sa citeasca? Se mai incearca prin scoli, dar nu merge, ba chiar mai mult rau se face astfel. Acelasi lucru e valabil si pentru cinematografie, dar aici problema e ca sunt atat de multe filme comerciale incat publicul are de unde alege si este evident ce alege in conditiile astea. Cand vorbim de carti mai iese cate o duda de gen Twilight, Harry Potter care sa fie fenomen, dar la filme chestia asta e mult mai amplificata.

Concluzia? Asa cum e si cu cititul, asa cum e si cu "elevii nostri olimpici cu care ne mandrim", persoanele care consuma filme de calitate sunt putine, dar au ajuns asa mai degraba datorita propriului drum, fara sa fie dirijite de mai nimeni, ci prin propria vointa.
Liviu- is offline   Reply With Quote sendpm.gif