Originally Posted by Windom:
La noi intervine si o anumita doza de patriotism care poate intuneca judecata - multi aleg sa mearga la un film romanesc doar pentru ca e "de-al nostru, ca de americanisme ne-am saturat".
|
Te contrazic aici, desi niciunul dintre noi nu se bazeaza pe dovezi reale, ci doar pe presupuneri. Nu cred ca exista patriotism in randul romanilor cand vine vorba de cinematografia proprie si daca este vorba e pur si simplu prea restrans fenomenul. Publicul romanesc e plictisit de filmele noastre, nu neaparat ca a vazut prea multe filme si seamana intre ele, ci pentru ca filmul in sine e astfel facut. Lent si cadre lungi de cele mai multe ori, iar ele plictisesc enorm un public mai putin obisnuit cu asa ceva, dar cateodata pana si pe cel mai educat ca sa zic asa. Iar de americanisme nici nu-i vorba sa se fi saturat, uite ce mult a crescut numarul spectatorilor din 2008 in 2009.
Aici nu e vorba de nationalitate direct, ci de tipul filmului, comercial vs. necomercial. Din pacate pentru succesul lor filmele romanesti fac parte de cele mai multe ori din a doua categorie si deja s-a creat un fel de preconceptie despre filmele noastre. Sunt premiate, laudate de critici, minimaliste? Atunci nu sunt pentru mine. Desigur, eu sunt mai bland acum, raspunsul lor e ceva mai in genul "o porcarie de film, nu se intampla nimic in el, plictisitor etc.". Observ ca alta acuza e faptul ca tot se fac filme despre comunism, deci garantat cine mai scoate un film pe subiectul asta e mort dinainte sa se nasca din punctul de vedere al succesului la public.
Numarul din spectatori din afara tarii iar nu mi se pare prea important. Nu suntem singura tara in care comercialul vs. necomercialul functioneaza la fel. E un fenomen global. Nu suntem noi nici mai tampi, nici mai destepti decat altii, desi parca se poate observa un grad mai mic de cultura cinemtografica in cazul nostru. O fi din cauza lipsei mijloacelor de a vedea un film, problema rezolvata, dar nu de indeajuns de mult timp incat sa se observe prea mult.
In general e vorba doar de presupunei oricum, observatii pe baza a ceea ce intalnesc pe site-uri de specialitate cum e asta sau in viata din afara internetului, colegi, familie (desi am marele noroc de a avea o mama cinefila asemenea mie cu care sa pot vorbi pe subiect), prieteni etc.