View Single Post
Old 29 Jun 2010, 20:41   #85
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Singurele filme BUNE din exemplele de mai sus au fost:
"Cu mainile curate", "Ultimul cartus" si "Un comisar acuza"
Toate celelalte erau rusinos, jenant, indecent de proaste.
Inca de-atunci, 14 ani avand, ma miram ce fals si stangaci putea fi facut "Pistruiatul".
La 16 ani, nu-mi venea sa cred batjocura lesinata care se alesese din iubirea copilariei mele, "Toate panzele sus".
Nu mai zic ca, inca de la 10-12 ani, cand iesisera "B.D."-urile, nu pricepeam, si pace, de ce ma plictisesc niste filme cu actori ca Toma Caragiu, Jean Constantin, Dem Radulescu... (Acum stiu de ce, desigur; atunci, eram doar frustrat si dezorientat... Credeam c-a fost un accident, ca a gresit cineva ceva, n-aveam cum sä analizez lipsa totalä de talent a lui Mircea Dragan si a lui Nicolae Tic.)
La 18 ani, desi inca mai eram un admirator al lui Serge, am scris doua cronici severe, predominant-negative, despre "Revansa" si "Nea Marin miliardar". Fragmente din ele au aparut in "Cinema", la pagina spectatorilor (ca de, eram inca elev).
Asa ca, sa nu plangem dupa mizeriile de altadata.
Sa le dam ca exemple negative, de ASA NU se face un film.
Ca sä ajungem la filme de gen si de consum bune, in genul celor americane, franceze (mai vechi), italiene (mai vechi), etc., trebuie sa privim inainte, nu inapoi spre perioada care a pervertit gusturile publicului roman, decenii de-a randul, spalandu-l pe creier cu mizerii amatoricesti.
Si mai trebuie sa ne formam o scoala de profesionisti ai filmului. Pentru asta, e nevoie de timp, de rabdare, si de existenta unei cinematografii de continut - adica, exact ceea ce, cu voia lui Dumnezeu, avem acum.
Cine are ochi si minte sa vada cum se cuvine, si sa inteleaga in profunzime filme ca ale lui Mungiu, Puiu, Porumboiu, Muntean, Jude, Razvan Radulescu si ceilalti minimalisti, are toate sansele sa devina, daca doreste si aspira la asta, intr-un viitor probabil si nu foarte apropiat, un autor de filme comerciale cinstite, bine lucrate si cu real succes la public.
Cine nu-i in stare sa le priceapa, le denigreaza, le desconsidera, le injura, si declara "drum gresit" drumul extraordinar pe care mergem in sfarsit, inseamna ca e cel putin orb. Iar orbii pot compune muzica, pot scrie proza sau poezie, pot sculpta - dar vor face film cand va face Iliescu mea culpa pentru Mineriade.

...Iar acum, am rugamintea sa nu mai confundati topicurile. "Jurnalul scenaristului" e una, iar "Jos valoarea, vivat fosilele submediocritatii" e putin cam cu totul altceva.

Last edited by Pitbull : 29 Jun 2010 at 20:51.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif