Originally Posted by Pitbull:
Abia acum am observat cronica lui Gionloc.
Respectabilä, dar finalizatä gresit, dupä pärerea mea.
Sau, altfel spus: analizä foarte corectä, concluzii eronate.
|
s-ar putea sa intelegem diferit raportarea la sistem, sau privirea sistemica.
pentru mine treaba asta - sistematizarea, judecarea intregului prin parti si a partilor prin raportare la intreg - se petrece inainte de a incepe sa scriu. si incerc sa pun in balanta realizarile si neajunsurile.
in analiza propriu-zisa, in ceea ce scriu, nu mai apare toata punerea asta in balanta. apare rezultatul ei. iar rezultatul e ceea ce ramine din toata analiza prealabila, cu aplicare pe structura argumentativa a filmului: ce urmareste el, cum urmareste ceea ce urmareste, ce obtine din ceea ce urmareste. ma intereseaza cit de solid e fondul problemei discutate in proiect (urmaresc cit de bine e crescuta povestea in raport cu ceea ce ea propune si in raport cu concluziile ei) si ma intereseaza care e forma pe care o primeste fondul cela (cum materia e organizata estetic). la fel de important e si angajamentul discursiv al autorului, una e Transformers, alta e Das weisse Band. dar, cu toate acestea, in fiecare caz exista norme dupa care sa diferentiezi reusita de nereusita in raport cu enuntarea propusa.
felicia sufera destul de mult la capitolul coerenta in raport cu sine - ceea ce o sa incerc sa arat in cronica. daca punctul culminant al filmului e discutia pe care o are felicia cu mama sa in final, daca ala e ''pumnul'' narativ al filmului, atunci ala devine important pentru mine - esenta filmului acolo e - tre sa vedem daca esenta asta e ancorata cumsecade, daca in film sint pilonii care sa sustina sentinta din film. eu nu i-am gasit decit partial. citeva lipsuri am aratat in rindurile de mai sus, citeva o sa mai adaug. or' daca podul nu e bine sustinut, chiar daca pare un pod solid dela distanta, trenul tot pica in riu.
cu nunta muta, concertul (parca) si nunta in basarabia cred ca diferenta de opinie dintre noi vine din felul in care privim ridicolul si prostul gust, de fapt din limitele peste care lucrurile devin de prost gust sau devin ridicole. nu pot ride la orice si nu pot acepta orice timpenie drept gluma.