Originally Posted by Pitbull:
Incomparabil mai mult câstigäm în plan moral dacä, empatizând cu Silviu, participäm la toate greselie lui, îl întelegem dar nu-l aprobäm, îl iertäm dar nu-l urmäm, decât dacä vedeam o peliculä educativä schematicä, bunä ca material didactic pentru orele de educatie cetäteneascä.
|
Că frumos le zici, coane, şi câtă dreptate ai!
Nimai că nici eu nici Ipu nu am lăsat niciun moment impresia că ne-am fi dorit o peliculă educativă. Discutam despre goluri, lipsuri şi scăpări ale acestui FILM ARTISTIC.
Sunt filme artistice, cu continut dramatic, care nu-si propun nici un moment sä "ofere solutii morale de urmat" sau sä înfiereze cu mânie proletarä atitudinile imorale/amorale.
|
Nu ştiu ce-şi propun, dar asta fac. Atitudinea regizorului faţă de personajele sale este evidentă, iar înfierarea cu mânie proletară a societăţii care nu i-a asigurat TOTUL lui Papan Chiliban este concludentă.
Ele povestesc niste întâmpläri de viatä, transfigurate artistic în mod complex, cu bunele si cu relele lor - vizând (si atingând) zone morale mult mai profunde (nu ale exemplelor si verdictelor, ci ale meditatiei si analizei).
|
Transfigurarea artistică nu trebuie să înnăbuşe povestea, pentru că se obţin efecte inverse. Nu e cazul tău, al meu sau al lui Ipu. Ci al elevilor mei, adolescenţi care participă la toate greşelile lui Silviu, nu îl înţeleg, dar îl aprobă şi îl urmează. E vina şcolii, nu-mi spune!
Nu au reţinut decât versurile cântecelor din film.