View Single Post
Old 06 Jun 2010, 23:06   #87
anaemona
Guru

anaemona

Ipu, prima mea intrebare era ce parere ai de Chabrol referitor la moralitate si imoralitate? Nu am vrut sa aduc in discutie moralitatea personajelor, desi mi se pare ca ar fi o discutie interesanta, au fost doar 2 exemple si scuze pentru exprimarea mea, daca a dus la un inteles gresit.

In Ceremonia, Chabrol construieste un climat care duce la o crima cu singe rece, la care ajunge personajul principal din frustrare si dorinta de razbunare. In plus ni se da de inteles ca nu e asta prima crima savirsita. E Chabrol imoral pentru ca face posibila crima? sau e pentru ca desi ia o pozitie fata de crima nu e totala si in final isi lasa privitorii sa dea singuri un verdict, daca vor?

Exagerind putin, fapta eroinei, Sandrine Bonnaire, as putea-o considera ca o revolta a sclavului impotriva stapinului sau, care duce la moartea celui din urma. E revolta sclavilor imorala? Asta e o intrebare in afara discutiei despre cineasti si poate e oarecum retorica. Dar e un fel de justificare a mea pentru actiunea filmului.

De fapt in al doilea film pomenit de mine consider ca Chabrol ar putea fi imoral. Pentru ca desi construieste un personaj moral, care se caieste pentru fapta lui si vrea sa fie judecat pentru ea, ca sa poata dormi linistit noaptea, regizorul alege partajarea unei anumite clase sociale, de care chiar personajul principal vrea sa se dezica si pastrarea confortului celor implicati in favoarea denuntarii crimei si consecintelor ce ar fi urmat din asta, atitudinea regizorului fiind la polul opus fata de cea din "La femme infidele", in care fiind vorba de aceeasi clasa sociala, cel vinovat este condamnat fara nici o urma de ezitare din partea autorului. Interesant este ca Chabrol este cel care face scenariul original la Femeia infidela, pe cind celelalte 2 sint adaptari.

Nu vreau sa discut neaparat despre Chabrol, dar recunosc ca este un regizor care ma intriga

Legat de imoralitate in filme, eu ii consider imorali pe acei regizori care isi trateaza spectatorii ca o turma, care nu le dau nimic de gindit celor ce privesc, din contra ii afunda intr-o stare vegetativa, chiar daca e vorba de filme de actiune. Dar consider ca nici macar nu merita sa vorbim despre acesti regizori... a chacun son gout