Originally Posted by foxyroxy:
Cum decizi daca e un personaj pozitiv sau negativ?
|
Simplu: faci o listă în care treci calităţile şi defectele tipului, după care începi să cântăreşti, sau numeri, vb cuiva.
Din punctul meu de vedere Silviu este un personaj negativ; foarte pe scurt am să spun şi de ce:
- cu toate că avea un tată cu care ar fi tb.să se consulte în problemele vieţii şi nu numai, cu toate că avea un frate mai mic de care ar fi tb să aibă grijă (unde mama lor îi părăsise, plecând în Italia), cu toate că avea un minim necesar subzistenţei (dacă nu mai mult - unde mi-s absolut convinsă că mama le trimitea banii) el s-a apucat de furat - bănui, unde totuşi 4 ani pentru furt pentru un minor mi se pare absolut incredibil.
- dacă şi-ar fi iubit cu adevărat fratele ar fi făcut tot posibilul să rămână lângă el, sau ar fi stat liniştit până se elibera. Scena aia în care îi reproşează mamei că el l-a crescut pe Marius e de-a dreptul hilară. No, hai să ne gândim un pic: când a făcut asta?! Între 2 spargeri, şi eventual între câţiva ani de detenţie, sau când?! Când Marius era bebel şi i-a schimbat pampers-ul, sau când?!
- de asemenea mi s-a părut exagerat reproşul făcut mamei, cel cum că ea i-a distrus viaţa. Ştiu atâtea familii în care unul dintre părinţi (de multe ori mama) e plecat, cu anii, la muncă-n străinătate, iar respectivii copii nu au devenit delicvenţi sau infractori, dimpotrivă. Trecând peste modul îi care i se adresează mamei nu pot să nu constat că Silviu o face NUMAI pe ea responsabilă pentru propria-i ratare. Din câte am înţeles eu din film mama nu şi-a abandonat şi uitat fiii.
etc.
-----
Am citit doar în diagonală, dar tot nu m-am putut abţine să nu remarc că acest film nu are nicidecum o morală autentică (am vrut să scriu valoroasă), şi că el nu are cum şi mai ales de ce să-i schimbe pe actualii deţinuţi, filmul este doar povestea unui puşti care a făcut încă o alegere greşită, şi da, există tot atâtea scuze (circumstanţe atenuante) câte capete de acuzare, drept pentru care afirm acum că îl înţeleg pe Silviu, însă nu pot empatiza cu el, din păcate.