View Single Post
Old 02 Jun 2010, 12:07   #40
marius_em
Guru

marius_em

Ungurii sunt o fobie nationala pentru noi, si chiar nu exista motiv rational pentru asta. Culmea ridicolului e legenda ca nu-ti da paine la alimentara daca nu ceri in ungureste. Am fost si la Miercurea Ciuc, si in Sfantu Gheorge, si prin preajma, si mereu mi s-a raspuns asa cum am intrebat, politicos si in romaneste. Cred ca de multe ori, romani care nu sunt din acea zona, merg acolo cu o atitudine de stapan, si se enerveaza daca aud doi unguri vorbind intre ei ungureste. Mie nu mi se pare normal. Eu merg acolo in vizita, nu e casa mea, si respect pe cei care sunt de loc de acolo. Nu mi s-a intamplat niciodata sa nu mi se raspunda in romaneste, si chiar daca nu mi s-ar fi raspuns, eu nu as fi considerat-o o ofensa, poate nu stie omul romaneste. Dar eu am vazut ca stiu cam toti, si sunt chiar comici cum au accentul. Am fost iarna la schi, si strigau "Pirtie!" cu i de la ibric.
Ma tem ca in Basarabia, in schimb, daca vorbesti romaneste cui nu trebuie, risti sa-ti iei bataie. Mai ales daca nu ai un accent specific moldovenesc-arhaic. Ei or mai vorbi romaneste, Ipu, si vorbesc si ruseste toti, insa nu asta conteaza. Daca majoritatea spun ca nu sunt romani, ca urasc Romania, ca romanii i-au asuprit, si rusii i-au eliberat, sincer, cred ca ne pierdem vremea cu ei. Din partea mea, pot sa-i alipeasca iar rusii, cred ca s-ar bucura, si sa se considere in continuare diferiti de romani, si sa-si numeasca cum or vrea ei limba. Dar sa nu-si mai spuna moldoveni. Eu sunt dezamagit de ei in primul rand ca moldovean, si apoi ca roman. Pentru ca, si in Romania, si in strainatate, se asociaza aceasta identitate de moldovean cu basarabenii care lupta impotriva "expansionsimului romanesc". Ne fac de rusine pe noi, moldovenii din Romania.