View Single Post
Old 01 Jun 2010, 11:24   #36
marius_em
Guru

marius_em

Originally Posted by Ipu:
Stai tu liniștit, că și în interiorul granițelor actualului stat românesc există mulți care, vorba lui Sabin Gherman, s-au „săturat de România”! Nu mai zic de cei aproximativ 1 milion și jumătate de cetățeni ai statului român, veșnic reprezentați în guvernul de la București (iar mai nou și în Parlamentul European de indivizi care se declară fățiș împotriva Statului Român), dar chiar oameni de gândire și expresie pur românească au ajuns să se recomande în afara Țării nu drept români ci drept locuitori ai unor provincii istorice cuprinse în granițele României. În Republica Moldova în schimb, ca și în alte state vecine și nu numai, există încă mulți oameni fideli Românismului, care nu și-au uitat limba și o folosesc, măcar în familie.
Ăia la care m-ai trimis sunt niște extremiști; nu cred că sunt reprezentativi pentru toți basarabenii. Oricum, soluția este nu unirea Republicii Moldova cu România, ci aderarea ei, ca și a Ucrainei în maxim 10 ani la Uniunea Europeană, Spațiul Schengen, Zona Euro. Odată realizate astea, ne putem și diviza la o adică. Important e să ne putem folosi în continuare limba.

Da, si eu zic ca Romania e o tara de cacat. Nu pot sa zic altfel cand aflu ca poti sa-ti duci copilul la spital pentru o mana fracturata, si sa moara din cauza indiferentei. E o refulare normala fata de Romania actuala, fata de lipsa de educatie a unor indivizi, fata de reflexele comuniste inca impamantenite, fata de boii din clasa noastra politica. Dar asta nu are de a face cu identitatea, cu respectul fata de cine esti. Sunt doua lucruri diferite. "M-am saturat de Romania" nu inseamna m-am saturat de cine sunt.
Exista inca mandria de a fi roman, si la fel, mandria de a fi ardelean, moldovean, oltean, muntean. Ardelenii se mandresc, pe buna dreptatea, ca sunt cei mai civilizati, cei mai omenosi. Oltenii cred ca sunt cei mai mandri regionalisti, ei ar face prazul simbol national. La fel si moldovenii amarati, chiar daca uneori luati peste picior de ceilalti romani (eu unul nu ma supar, de multe ori consider adevarate defectele care ni se reproseaza, iar de alte ori vin din partea unor tampiti, si nu le bag in seama), au si ei mandria lor, au si ei identitatea lor, istoria lor, se mandresc cu Stefan cel Mare, cu toti marii romani pe care Moldova i-a dat culturii romanesti, cu Unirea de la 1859. Cand cei de peste Prut ne fura efectiv identatea si se pisa pe ea pentru a mirosi a natiune diferita de romani, eu nu pot sa le spun decat ca sunt niste cacati rusificati.
Eu nu am spus niciodata ca toti basarabenii sunt asa, sunt unii mai romani, mai mandri, mai patrioti decat majoritatea celor de la noi, dar eu nu vorbesc de indivizi, ci de colectivitate, de popor. Majoritatea basarabenilor urasc Romania si iubesc Rusia. Asa le-a intrat in sange, la fel cum e in sangele romanilor sa urasca rusiii pentru cum ne-au futut in trecut. Putem sa ne mintim, si o sa murim si noi si copiii nostri cu speranta ca fratii nostri se vor trezi, si ei, intre timp, vor continua sa ne injure, sa ne urasca, sa faca celelalte natiuni ale lumii sa asocieze identitatea de moldovean doar cu ei (pentru ca moldovenii romani au renuntat la statalitate, si nu mai au dreptul asta, in viziunea lor), sa se prezinte ca o natiune distincta de romani, jignind astfel moldovenii de doua ori mai multi decat ei, care spun clar ca sunt romani, dar nu sunt la fel de vizibili lumii cu titulatura de "moldovean".
Nici eu nu vreau Unire, nu pentru ca nu ar fi corect istoric, ci pentru ca nu ai cu cine. Si respect dreptul lor de a-si decide singuri soarta, istoric, asa au fost circumstantele. Dar nu le respect pretentia de pune in antiteza identitatea moldava cu cea romana, cand eu sunt roman moldovean.
Sincer, chiar respect ungurii din Romania pentru cum lupta pentru ei, pentru ca nu s-au dezis de cine sunt. Nu am acelasi respect pentru basarabeni (vobesc iar de colectivitate, nu de indivizi).
Poate intr-o zi imi voi pune cenusa in cap pentru ce am scris aici, dar eu nu am nici o speranta. Mi se pare ca pierdem, si ca le facem concesii degeaba, sperand naiv ca ei le vor aprecia.